Mikulovský gourmet festival nahlédne do kuchyně Dietrichsteinů
Mikulov, 5. června 2014 - MIKULOV GOURMET FESTIVAL slaví letos páté výročí. Velkolepá oslava kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny začíná v Mikulově v pátek 6. června a potrvá celý víkend. Letošní 5. ročník festivalu vzdává hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů s reminiscencí na jejich letní kratochvíle.
„Inspirovali jsme se v kuchyni Maxmiliána I., který byl druhým pánem na mikulovském panství Dietrichsteinů a působil ve službách císaře Rudolfa II. jako komoří a štolba. Jeho životní vášní byl lov a jeho lovecké hostiny byly vyhlášenou událostí pro celé císařství,“ říká organizátor festivalu Petr Marcinčák.
Festivalová menu pro sedmero restaurací, které jsou do akce zapojeny, jsou připravena, stejně jako vína z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík. Servírovat se budou lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů.
V hotelu Eliška bude vařit Miroslav Husák, v hotelu Marcinčák Jan Horký, v hotelu Maroli Martin Svatek, Zámeckou restauraci ovládne kuchařské umění Jaroslava Kozdělky, v restauraci Aquarium Relax se představí Petr Vlásek. Ve speciálně připravené Rybí restauraci v lomu Mariánský mlýn bude vařit Patrik Bečvář a v restauraci Pod Svatým kopečkem Radek David.
Právě tato nově zařazená restaurace, která vznikne speciálně v přírodní kulise úpatí Svatého kopečku s výhledem na celý Mikulov, je jednou z novinek letošního kulinářského setkání. Organizátoři tak navazují na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody.
Všechna festivalová menu jsou velmi pestrá. Podávat se bude například krémová polévka z cuket s restovanými smrži a olejem z medvědího česneku nebo račí závin s marinovanou mrkví v citrusech a petrželovou majonézou. Milovníci zvěřiny jistě ocení zaječí stehno na víně s pastiňákovým pyré či dančí hřbet s povidlovou omáčkou a lanýžovým prachem. Sladkou tečkou na závěr může být jahodový řez či tvarohové knedlíčky s meruňkovým cullis a skořicovou zmrzlinou.
„Snažíme se objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s Národním týmem kuchařů a cukrářů AKC ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Ale sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region,“ vysvětluje hlavní smysl dnes již tradičního gurmánského setkání jeho hlavní organizátor a známý moravský vinař Petr Marcinčák.
Gourmet tour po sedmi restauracích začíná v pátek 6. června a vyvrcholí v neděli 8. června. Více informací o 5. ročníku MIKULOV GOURMET FESTIVALU najdete na stránkách mgfest.cz.
(js)
|

- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Exkluzivní partner sekce



