Pálavské vinobraní v Mikulově láká na historický průvod, pohádky i soutěže

Brno/Mikulov, 11. září 2014 - Pálavské vinobraní 12. až 14. září není jen festivalem burčáku, vín a zábavy pro dospělé, ale prosazuje se i jako akce rodinného typu. Děti se mohou těšit na spoustu vystoupení i soutěží a program uspokojí všechny, kteří rádi tráví společné aktivní víkendy.

MIKULOV

Nejpopulárnější u všech generací je historický průvod, který připomíná významnou pomoc mikulovských těžkooděnců králi Václavu IV. V pátek městem kráčí průvod s pochodněmi, připomínající jejich cestu do Vídně, výpravný sobotní průvod už vede královský pár. Královnou je opět Chantal Poullain, která se své role pokaždé zhostí se skutečnou noblesou.

V sobotu se děti v  zámecké zahradě mohou podívat na pohádky, dobové tance a písničky. Přijdou za nimi kejklíři, mohou fandit na šermířských zápasech a uvidí výcvik dravců. V didaktických dílnách si vyzkouší základy řemesel. Najdou je v hrnčířské a mincovní dílně u zámku.

Hravou formou lze na vinobraní poznávat i kulturu vinařství a degustování. V nástupnickém sále zámku se v neděli pořádá soutěž Malý sommelier, kde mohou děti i rodiče poznávat ovocné vůně a dozvědět se něco o tomto krásném oboru. U udírenské věže se návštěvníci dílny zapojí do klasického zpracování hroznů na ručním mlýnku a pomocí mechanického lisu. Čerstvě vylisovaný hroznový mošt je možné ochutnat i koupit. Prezentace bude spojená také s ukázkou hroznů a listů, aby zájemci viděli rozdíly mezi jednotlivými odrůdami.

Veškeré atrakce jsou vybírány tak, aby byly tradiční, řemeslné a děti se mohly dozvědět něco o naší minulosti, například v historické tržnici nebo na dobovém jarmarku. Svůj regionální charakter a tradiční místo v programu má nepochybně i výstava drobného zvířectva v Amfiteátru.

Již poosmé mohou v neděli hosté zpestřit svůj program procházkou pálavským babím létem a zamířit společně se zástupci města na Svatý kopeček. Po křížové cestě s nimi společně letos vystoupá vynikající divadelní a filmová herečka Simona Stašová.
Ředitelka pořádající agentury, paní Marcela Koňáková, k rodinnému zaměření uvádí: „Chceme předat hodnoty naší historie, kultury a lásku k vinařství i novým generacím. Pouze díky nim máme naději, že mikulovská kulturní tradice přetrvá. “
Podrobný program a aktuality najdete na webu palavske-vinobrani.cz.

Lenka Křivánková, ilustrační foto: Kamila Brzobohatá


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...