Na gurmánský festival zamiřte o víkendu do Mikulova

Brno, 5. června 2015 - Od 5. června do 7. června 2015 se bude v malebném vinařském Mikulově konat již šestý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny z Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík. Podávaná jídla 6. ročníku festivalu budou připomínkou napoleonských válek na Moravě.

mikulov gourmet festival

Napoleon sám v Mikulově pobýval v prosinci 1805 při přípravě mírové smlouvy po slavné bitvě u Slavkova. V salonku mikulovského zámku, společně s vyjednavači poobědval své oblíbené jídlo kohouta na víně. Také jeho vojáci po vítězné bitvě velkolepě slavili a plnými doušky si užívali dary Jižní Moravy.

Připravovaná menu budou inspirována kuchyní zúčastněných stran bitvy (Francie, Rakousko-Uherska a Ruska). Ve vyhlášených restauracích magického vinařského města se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. Novinkou letošního ročníku je také rozšíření degustačních míst o restauraci Sojka, a restauraci na Kozím hrádku. Restaurace na Kozím hrádku bude vytvořena speciálně pro hosty festivalu na vrcholu Kozího vrchu. Zde byla v 15. století vybudována dvoupatrová dělostřelecká věž s ochozem. Toto pozdně gotické předsunuté opevnění s výhledem na celý Mikulov představí další úžasnou scenérii.

Festival se snaží objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region.

Přípravu jídel podávaných během festivalu mají na starosti členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Jan Horký, Martin Svatek, Miroslav Husák, Petr Vlásek, Jaroslav Kozdělka, Patrik Bečvář a Radek David.

Festivalové menu bude vedle již zmíněné restaurace Sojka a restaurace na Kozím hrádku nabízet pět dalších mikulovských restaurací - Hotel Marcinčák, Hotel Maroli, Zámecká restaurace, restaurace Aquarium Relax a rybí restaurace U lomu Mariánský mlýn. Pokrmy v jednotlivých restauracích budou snoubeny s víny Vinařství Marcinčák a Vinařství Volařík.


Související články:
5G

Proč je 5G budoucností smartphonů

Jsme na vrcholu nové éry bezdrátových technologií. Nová generace celulárních sítí, známá jako 5G, slibuje zásadní upgrade oproti současným 4G LTE sítím. Díky maximální rychlosti až 10 gigabitů za sekundu bude 5G výrazně rychlejší než nejrychlejší domácí širokopásmové připojení. Ale rychlost je jen jedním ze způsobů, jak 5G změní smartphony. Zde je šest výhod 5G, o kterých by měl vědět každý uživatel smartph...