V Mikulově se uskuteční mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně

Brno, 11. září 2014 - V rámci Pálavského vinobraní, které se koná 12. – 14. září v Mikulově, se uskuteční již šestý ročník unikátní akce zacílené na široké spektrum návštěvníků vinobraní – Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, Mikulov 2014. Mistrovství se koná v sobotu i v neděli na mikulovském zámku v Gajdošově sále. V neděli proběhne v Nástupním sále Malý sommelier – poznávání chutí a vůní pro rodiče s dětmi.

Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, Mikulov 2014 nabídne možnost návštěvníkům Pálavského vinobraní prověřit zajímavou formou své schopnosti vnímání vůní obsažených ve víně a uvědomit si úzké spojení mezi vínem a vinnými vůněmi, které jsou pro vnímání jedinečnosti toho kterého vína naprosto klíčové.

Hlavní soutěž je založena na kombinaci praktických a teoretických (nicméně ne nutně expertních) schopností. Aspirant na titul mistra republiky tak bude muset zvládnout poznávání vůní ve víně s využitím renomované učebnice Vůně vína – Le Nez du vin francouzského odborníka v oblasti arómat Jeana Lenoira, poznávání vůní reálných produktů a zodpovědět řadu vědomostních otázek o vůních vín se zaměřením na vína z Moravy a Čech.

Minulé ročníky mistrovství se těšily mimořádnému zájmu soutěžících i diváků a návštěvníků vinobraní. Mistrovství si tak v rámci Pálavského vinobraní vybudovalo pevnou pozici a lze očekávat, že v letošním roce přiláká ještě více soutěžících i diváků.

Co jsou vůně vína
Vůně vína se v principu rozdělují do tří základních skupin. Primárními vůněmi jsou zpravidla ovocné tóny připomínající například jemnou vůni citrusů anebo příjemné aroma lesní jahody. Tyto vůně se vyvíjejí už při zrání hroznů. Sekundární vůně vznikají při fermentaci vín, terciální pak při dalším školení vín, často při zrání v  sudech.

Jean Lenoir ve své práci vybral nejfrekventovanější vinné vůně, extrahoval aromatické molekuly a vytvořil jim stabilní prostředí tak, aby v čase nevyprchaly, a mohly tak po dlouhou dobu sloužit jako nástroj pro vinaře nebo sommeliéry. Soustředil se nejen na běžné voňavé tóny, jež lze ve vínech objevit, ale také na aromata charakteristická pro bariková vína nebo pro populární rosé vína. Opomenout přirozeně nemohl ani vady vín.


Související články:

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit