Světoví oborníci se na VFU účastní kurzu medicíny exotických domácích mazlíčků

Brno, 6. září 2012 – Na Veterinární a farmaceutickou univerzitu se dnes sjeli veterinární lékaři z mnoha evropských zemí, kteří se zde zúčastní mezinárodního kurzu exotické medicíny. Světoví odborníci načerpají pod vedením specialistů z VFU během třídenního programu nové poznatky o moderních postupech léčby exotických domácích mazlíčků. O prestižní kurz mají zájem veterináři nejen z Evropy, ale také ze Spojených arabských emirátů či Jižní Koreji.

had_veterina

„Jedná se o velice prestižní záležitost, tohle už je vysoká úroveň veterinární medicíny exotických zvířat," hodnotí kurz prof. Zdeněk Knotek, přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců, která kurz exotické medicíny pořádá. „Kurz není určen žádným nováčkům, jde o vzdělávání pokročilých veterinárních lékařů," dodává.

Intenzivní třídenní program se zaměří na moderní postupy a techniky veterinární medicíny a chirurgie. Veterináři, kteří se chtějí specializovat na medicínu a chirurgii exotických zvířat v zájmových chovech (ptáci, plazi a drobí savci), se zde seznámí s novými metodami a přístupy exotické medicíny k ošetřování exotických zvířat.

„Věnovat se budeme především zobrazovacím metodám, tedy ultrazvuku a rentgenu. Pro zobrazení tvrdých i měkkých tkání použijeme ptačí, savčí a plazí model," popisuje náplň kurzu Knotek. Výuka začne v ranních hodinách. Odstartuje teoretickými přednáškami a prezentacemi, odpolední výuka se zaměří na trénink praktických dovedností. Celý kurz se odehraje pod dohledem specialistů VFU, kteří patří mezi evropskou špičku v oboru exotické medicíny. „Je to jediný kurz pod záštitou ESAVS, který se pořádá nejen v České republice, ale v celé východní Evropě," říká Knotek. Moderní forma intenzivního vzdělávacího programu zahrnuje všechny důležité metody používané v praxi, diagnostiku i léčbu exotických zvířat. Program nabídne i kurz v oblasti moderní endoskopie a představí nejnovější pokroky v invazivní chirurgii. Kurzu přilákal 17 osob z různých koutů světa. Zástupce evropských zemí jako Švédsko, Francie, Belgie či Švýcarsko doplní zájemci z Jižní Korey a Spojených arabských emirátů.

Kurz exotické medicíny pořádá VFU pod záštitou European School for Advanced Veterinary Studies (ESAVS). „Možnost pořádat kurz veterinární medicíny dokazuje vysokou úroveň vědy veterinárních univerzit v celé Evropě," doplňuje prof. Knotek. VFU se tak společně s univerzitami z Lucemburska, Švédska, Německa a Švýcarska zařazuje mezi evropskou špičku. VFU pořádá školu exotické medicíny již pátým rokem.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...