Brněnští veterináři se vydali do Indonésie pomáhat poraněným želvám

Brno, 5. prosince 2012 – Brněnští veterináři se zapojili do projektu Kura-Kura na záchranu mořských želv na indonéském ostrově Nusa Penida. Vzácné mořské želvy se velmi často dostávají na černý trh, kde pak kvůli pašerákům končívají poraněné na mnoha místech těla a nejsou schopny samostatně přežít. Lékaři z Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců Veterinární a farmaceutické univerzity poskytnou zabaveným želvám první pomoc a teprve potom je nechají vypustit do volné přírody.

morska_zelva

Mořské želvy představují celosvětově chráněné a kriticky ohrožené živočišné druhy. V Indonésii jsou ale běžnou součástí lidského jídelníčku. Na Bali patří k vyhledávaným objektům některých ceremonií a navíc tyto želvy překupníci pašují v transportech do ostatních asijských zemí za účelem běžné konzumace. Ochránci zvířat a indonéské státní orgány bojují s černým trhem s želvami řadu let. Zabavené želvy vypouštějí zpět na svobodu. Velké množství želv však během odchytu a následného převozu utrpí velmi vážná zranění. „Některé želvy se nacházejí opravdu v kritickém stavu. Pokud by je ochránci vypustili do moře, neměly by šanci na přežití," popisuje problém profesor Zdeněk Knotek z Veterinární a farmaceutické univerzity.

Přímo na ostrově Nusa Penida tak vznikla základna, ve které budou veterinární lékaři léčit želvy tak, aby je mohli zdravé vypustit do volné přírody. „Naše role je striktně veterinární, kdy zabavené želvy s různými formami poranění přijmeme do hospitalizace a budeme je léčit," vysvětluje roli českých veterinářů Knotek.

Na záchranném projektu spolupracuje Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno společně se Zoologickou zahradou v Brně, organizací Kura-Kura a veterinární fakultou v Denpasaru v Indonésii. Projekt Kura-Kura, v rámci něhož bude spolupráce probíhat, se zaměřuje na ochranu mořských želv, jejich záchranu z rukou pašeráků, léčbu a vypuštění na svobodu. Do projektu se zapojí zaměstnanci Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců a někteří studenti.

Největším odběratelem mořských želv je v současnosti Čína. Obchodní cestující vykupují želvy všeho druhu za směšné finanční částky a dále je prodávají za sto až tisícinásobky původní ceny, což z tohoto nelegálního obchodu dělá velmi výnosný obchod. Dříve se zraněná zvířata vozila například do Evropy, aby je zdejší lékaři uzdravili. „Cílem našeho projektu je právě pomáhat těmto druhům přímo na místě, kde žijí, kde je můžeme pustit zpět do volné přírody," doplňuje Knotek. Veterinární lékaři z VFU se v minulosti podíleli například na záchraně želv orlícií bornejských, které potkal podobný osud. Uzdravené želvy jsou dnes k vidění v brněnské Zoo.

Zdroj: VFU Brno, redakčně upraveno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Duben 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..