Kam kráčí české zdravotnictví? Odborníci diskutovali na setkání v Brně

Brno, 18. května 2012 – Přes sto vedoucích pracovníků nemocnic a zdravotních zařízení se ve čtvrtek 10. května sešlo v brněnském hotelu Holiday Inn na konferenci Očekávaný vývoj zdravotnictví. Během 16 přednášek diskutovali především o aktuálních trendech v oboru týkajících se péče o pacienty, řízení zdravotnických institucí a samozřejmě snižování nákladů.

konference_zdrav

Z konference se těsně před jejím začátkem omluvil ministr zdravotnictví Leoš Heger, který téhož dne oznámil konec projektu IZIP. Konferenci tak otevřel Tomáš Uvízl se svým příspěvkem věnujícím se sdruženému řízení nemocnic. Uvízl se věnoval především nákladovým úsporám spojeným se sloučením ředitelství tří nemocnic v jedno, ale neopomenul ani rizika takovéto konsolidace spojená se zájmy vnitřních i vnějších stakeholderů. Do diskuze o snižování nákladů pak přispěl nastíněným potenciálu trendů v oboru, jakými jsou franchising, telemedicína nebo individuální sledování výkonů lékařů.

Na prvního přednášejícího pak v duchu palčivého tématu „boj s náklady" navázal Martin Scháněl, který ve svém příspěvku představil výhody řídící struktury typu holding.

veselik1Zajímavou sondu do českého zdravotnictví přinesl v dopoledním bloku ředitel české pobočky konzultantské společnosti KPMG Zeno Veselík. Ten se věnoval krokům, které lze ve vývoji českého zdravotnictví očekávat. „V současnosti nečelíme peněžním problémům nebo nedostatku lékařů. Hlavní problém českého zdravotnictví je strukturálního charakteru, tedy nevhodné studijní a oborové rozvrstvení pracovníků," uvedl Veselík. Podle něj máme v evropském srovnání efektivní zdravotnictví, které však trpím nadbytkem lékařů, sester, nemocnic a specializovaných pracovišť.

Významným tématem setkání bylo i řízení kvality včetně certifikace nemocnic a zdravotnických zařízení. O zkušenosti se podělila například Zuzana Velebová z Fakultní nemocnice Brno, která se věnovala zavádění standardu ISO 9001 a certfikaci amerického národního standardu NIAHO, nebo ředitel Det Norske Veritas Tomáš Urban. Na programu konference bylo i řízení vztahů s pacientem, elektronická dokumentace nebo představení technologických novinek.

Setkání pořádané společností Konference s.r.o. hodnotili návštěvníci i přes nepřítomnost zástupců ministerstva zdravotnictví, které by rádi seznámili se svými názory na řízení rezortu, kladně. „Přidanou hodnotu účastníci spatřují zejména v setkání a diskuzi s ostatními účastníky, získání inspirace i kontaktů," uvedla Andrea Tošovská, projektová manažerka pořádající společnosti. Mediálním partnerem akce byl časopis Brno Business & Style.

Lukáš Dolníček, foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...