Nanotechnologické centrum prohloubí spolupráci vědců s podniky

Brno, 21. září 2011 (MEDIAFAX) - Lepší spolupráci vědců bádajících nad povrchovými nanotechnologickými úpravami a nanomateriály má umožnit nového kontaktní centrum Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ve středu to řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

nanotechnologie250

Univerzita spustí podle mluvčí svůj internetový portál Nanosurfing ve čtvrtek, celý projekt pak představí veřejnosti během odpoledne v hotelu Voroněž. "Projekt usnadní vývoj nanotechnologií, jež často nacházejí uplatnění v průmyslu," konstatovala Fojtová.

Kontaktní centrum Nanocontact a jeho webový portál Nanosurfing mají podle jeho zakladatelů pomáhat vědeckým týmům i jednotlivcům ve vzájemné spolupráci. Prohloubí pak i jejich kontakty se zástupci průmyslových podniků.

"Vědci budou díky portálu moci efektivněji spolupracovat a budou lépe informováni o aktuálních potřebách průmyslu a možnostech aplikace vyvíjených technologií v praxi. Inovativní firmy v celém Česku se zase dostanou do kontaktu s těmito odborníky, kteří hledají spolupráci při uplatnění svých výsledků výzkumu," vysvětlil řešitel projektu Mirko Černák z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Povrchové nanotechnologické úpravy materiálů využívá automobilový, obalový, dřevozpracující, stavební, sportovní nebo medicínský průmysl. Jedná se o úpravy, jejichž cílem je ovlivnění povrchových vlastností materiálů tak, aby vyhovovaly náročným požadavkům aplikací. "Doposud se k podobným úpravám běžně užívaly a ještě užívají chemické postupy nebezpečné pro životní prostředí. Moderní nanotechnologie, často založené na využití plazmatu, které je k životnímu prostředí šetrné, toto nebezpečí odstraňují," upozornil Černák.

 

Jiří Nováček, foto: sci.muni.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF