Ve Valticích se uskuteční první celostátní vinařský kongres

Brno, 23. ledna 2023 – Historicky první Celostátní vinařský kongres se uskuteční 23. ledna v prostorách zámecké jízdárny ve Valticích a má neskromný cíl stát se začátkem budoucnosti celého odvětví. Udržitelnost a ekologie, efektivita a obchod, přínos vinařství státu a vztah státu k vinařství atd. Kromě špiček oboru tak vystoupí na kongresu také zástupci politické sféry.

vino hrozny vinice

Hlavním smyslem uspořádání vůbec prvního Celostátního vinařského kongresu je nastavení témat pro budoucnost oboru, tedy vizí a samozřejmě i hlavních směrů a způsobů řešení. S tím souvisí také snaha o definování společných vinařských zájmů a potřeb a jejich konstruktivní propojení se státní správou a legislativou. V neposlední řadě stojí zmínka a podpora odkazu prof. Ing. Viléma Krause CSc., nestora vinařství v České republice. Kongresem totiž bude odstartována série akcí, kdy se v následujícím roce a půl, u příležitosti sto let od jeho narození, bude tento odkaz dále připomínat.

„Vinohradnictví a vinařství je, stejně jako řada dalších oborů závislých na neovlivnitelných faktorech, součástí reality, která je často složitá a v lecčem nekompromisní. V 21. století ale už nelze jen čekat na milost či nemilost přírody. Je nutné mít vizi, schopnost definovat a zavádět systémová řešení a také pro to vše nastavenou funkční synchronizovanou komunikaci. Proto jsme zvolili formát právě vinařského kongresu, který jednou za čtyři roky svede a na jednom místě propojí vinaře od těch nejmenších, přes zástupce organizovaných spolků, až po na trhu etablované vinařské značky a velké podniky a do diskuze zapojí i vybrané zákonodárce a klíčové pracovníky státní správy,“ přiblížil záměr akce Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR a dodal: „je nevyhnutelné se jednou za čas zastavit, utřídit si myšlenky a nalézt ochotu spolupracovat na hlavních tématech a cílech. Jedině tak můžeme být jako celek konkurenceschopní, nadále pracovat na své výjimečnosti a držet prestiž oboru v rámci republiky, tak v zahraničí.“

Kongres pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně, za významné podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Generálním partnerem je Vinařský ráj, obchod se vším, co vinař potřebuje. V rámci kongresu proběhne také ochutnávka kvalitních potravin oceněných značkou Regionální potravina a Klasa, které zprostředkoval Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

Zdroj: vinazmoravyvinazcech.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...