Fotbalové Mistrovství Evropy vinařů poprvé v České republice

Brno, 11. listopadu 2019 – Evropský fotbalový šampionát vinařů VINO EURO 2020 se uskuteční ve dnech 19. až 23. května 2020 poprvé v České republice. Naši zemi bude reprezentovat tým FC Vinaři České republiky.

Losování VINO EURO 2020 600x400

Prezidenti jednotlivých vinařských reprezentací dorazili symbolicky na svátek svatého Martina, aby vylosovali složení základních skupin šampionátu. Ústřední myšlenkou mistrovství je spojovat lidi, odbornou i širokou veřejnost, prostřednictvím fenoménů, jakými jsou fotbal a víno, a proto i samotný los proběhl v bezprostřední blízkosti milovníků dobrého vína – na náměstí Svobody, kde probíhá tradiční Svatomartinský košt. Za účasti hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka, primátorky města Brna JUDr. Markéty Vaňkové, a dalších významných hostů proběhl los zápasů v základních skupinách mistrovství, kterého se zúčastní 8 týmů. Vedle reprezentace České republiky nastoupí vinaři ještě z Itálie, Maďarska, Německa, Portugalska, Rakouska, Slovinska a Švýcarska.

Losování VINO EURO 2020 2 600x400

„Víno téměř automaticky patří k symbolům jižní Moravy a vinný hrozen najdete i v našem krajském znaku. Málokdo si možná ale uvědomí, že z vinařských oblastí Jihomoravského kraje pochází také řada našich fotbalových reprezentantů. A proto je mi velkou ctí, že se mohu zúčastnit losování evropského šampionátu vinařů a vylosovat utkání VINO EURO 2020 společně s Miroslavem Kadlecem, kapitánem fotbalových vicemistrů Evropy z roku 1996, ne náhodou rodákem ze Slovácka. V roce 2020 se tak město Brno stane díky konání prestižní Světové vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles a také díky Fotbalovému Mistrovství Evropy vinařů doslova celosvětovým hlavním městem vína a vinařů,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Základní skupiny odehrají týmy na čtyřech fotbalových stadionech ve Znojmě. Na vyřazovací boje se přesunou do Uherského Hradiště, kde na městském stadionu Miroslava Valenty proběhne 23. května finálový zápas.

Osudí VINO EURO 2020

„Protože VINO EURO 2020 stojí kromě vinařství a fotbalu také na vzájemném vzdělávání vinařů a oborové výměně zkušeností, proběhne v předělové části šampionátu v Mikulově mezinárodní vinařská konference, kde vystoupí přednášející z některé z vinařských univerzit/fakult v Pise, Lisabonu, Geisenheimu, Mariboru a také v Brně, respektive Lednici,“ vysvětlil nefotbalový rozměr tohoto setkávání vinařů z celé Evropy PhDr. Martin Chlad, prezident reprezentačního výběru FC vinaři České republiky a organizátor mistrovství.

Na fotbalovém trávníku se historicky poprvé utkaly vinařské reprezentace v roce 2010 v Itálii. O rok později v Maďarsku šlo už oficiálně o první Mistrovství Evropy vinařských fotbalových reprezentací a od roku 2012 byl pro šampionáty nastaven dvouletý cyklus. Česká, resp. moravská reprezentace se poprvé kvalifikovala na VINO EURO v roce 2018 ve Slovinsku, kde při své premiéře získala bronzové medaile a zaujala natolik, že se hostitelem hned následujícího mistrovství v roce 2020 stala Česká republika. VINO EURO 2020 probíhá za podpory Jihomoravského kraje. Více informací naleznete na www.vinoeuro2020.com.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...