Novinky brněnských vinoték – leden 2018
Brno, 1. leden 2018 – Také leden přináší na pulty brněnských obchodů vínem velmi pestrou směsici nejrůznějších stylů, odrůd, novinek. Za zmínku určitě stojí stále populárnější oranžové víno, netradiční barikovaný Ryzlink vlašský, u nás málo vídaná odrůda Carmenere či set čtyř stejných, ale různě školených tramínů.
Orange wine Cuvée 2016VÍNO HRUŠKA Orange je přírodně čisté oranžové víno s minimální hodnotou oxidu siřičitého, které se výrazně liší od svěžích bílých vín. Víno zrálo 5 týdnů na rmutu/slupkách a dalších 6 měsíců na kvasnicích v dřevěném dubovém sudu. Díky tomuto zrání si víno získalo naturální konzervační látky. Ve vůni a chuti jsou typické tóny sušeného ovoce, bylin, koření a přezrálého pomeranče. Chardonnay 2016 výběr z hroznůNOVÉ VINAŘSTVÍ Rulandské bílé 2015 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Intenzivní, ale zároveň vzdušná minerální vůně, sladce nektarová s tóny bílých květů. Jemný herbální charakter je doplněn, kulatostí, lehce minerální chutí a šťavnatou kyselinkou. Po ukončení alkoholového kvašení leželo víno na jemných kalech. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 6,8 g/l, kyseliny 6,3 g/l. Ryzlink rýnský 2016 VOC ZnojmoVinařství LAHOFER Pro Znojemsko typický Ryzlink rýnský. Charakteristický je sytě žlutou, citrónovou barvou, která ve vůni přechází do ananasu s lehce kouřovými podtóny. Plné, extraktivní víno nabízí v chuti jemné tóny petroleje, typické pro tuto odrůdu, které předznamenávají jeho dlouhý potenciál nazrávání. Škálu vůní doplňují tóny lipového květu, v chuti sladkokyselá jablečná křížala. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 11,1 g/l, kyseliny 7,0 g/l. Rulandské šedé 2016 výběr z hroznůTemplářské sklepy Čejkovice Polosladké víno s odrůdově šedavou až lehce oranžovou barvou. Vůně je kultivovaná a vydatná, připomínající sušené ovoce, zralou hrušku a grep. Chuť je nasládlá s provázanou kyselinou; dominují tóny kandovaného ovoce s dochutí přezrálého pomeranče. K vínu vepřové kotletky, zapečený kapr a tvarohové sýry. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 21,3 g/l, kyseliny 6,6 g/l. Pét–Nat Ryzlink rýnský 2017VÍNO HRUŠKA Pét–Nat (z francouzštiny Pétillant naturel, přírodně šumivé) výrazně odráží terroir, které mu dalo vzniknout. Unikátní živé přírodně čisté šumivé víno s minimálním technologickým zásahem člověka a s prakticky nulovým obsahem oxidu siřičitého. V chuti krásně krémové až sametové s nádechem chlebové kůrky. Ryzlink vlašský barrique 2015 pozdní sběrVinařství Komarov Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 5,3 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Barva je zlatavá, ve vůni bílé ovoce doprovázené tóny koření a kouře. Chuť je harmonická, s mírnou kyselinkou, s kouřovými podtóny a dochutí vanilky. Vhodné k tučnějším rybám. |
Ryzlink rýnský 2016 pozdní sběrVinařství Vajbar První edice, která kombinuje zrání bílých vín v akátových moravských sudech a francouzských dubových barrique sudech. Vína jsou nalahvována pod kvalitním korkem. Barva je svítivá, zlato-žlutá. Vůně je pevná, otevřená a výrazná. Na začátku přichází citrusy, za nimi výrazné tóny lipového medu a květu. V samém závěru počínající tóny olejnatosti. Chuť je oblá a bohatá, nazrálá s velmi komplikovanými tóny – snoubí se tu citrusy s jitrocelem a akátový med se sušenými meruňkami. Vše přechází do mohutného velmi dlouhého suchého závěru se šťavnatou kyselinou a jemným tříslem. Ke krůtímu steaku v krémové omáčce se zeleninovým bulgurem. Carmenere 2016 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Vůně transformovaného lesního ovoce se rafinovaně prolíná s buketem tmavého perníku v čokoládové krustě. Švestkovo-černo-rybízové tóny doplňují strukturované taniny s líbivým elagotaninovým závěrem. Víno dlouhodobě zrálo v barikových sudech z francouzského dubu s významnou účastí nových sudů. K hovězímu 48 hodin taženému karabáčku s bruselskou kapustou a demi-glace omáčkou nebo ke steaku z roštěné s omáčkou z plísňového sýra. Svatovavřinecké 2015 pozdní sběrVinařství Komarov Červené suché víno s 12,2 % alkoholu, 0,2 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Granátová barva, ve vůni tmavé ovoce a koření. Chuť odpovídá vůni, dominují švestky, lesní ovoce, borůvky. Zralé hladké víno vhodné k červeným masům. Rulandské modré 2015 pozdní sběrTemplářské sklepy Čejkovice Zcela suché víno granátové barvy s cihlovým okrajem, které zrálo 12 měsíců ve velkém dubovém sudu. Ve vůni osloví tóny sušených švestek, sena a hořké čokolády. Chuť je příjemně kořenitá, strukturovaná s nádechem vanilkového krému a kompotovaných třešní. K vínu mladé sýry s bílou plísní a zvěřinové steaky. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 0,1 g/l, kyseliny 5,8 g/l. Alibernet 2013 pozdní sběrVINSELEKT MICHLOVSKÝ Buket přezrálých až lehce fermentovaných černých lesních plodů, transformované arónie a horké černé čokolády doprovází mohutná a plná chuť s robustním oenotaninovým a elagotaninovým závěrem. Víno dlouhodobě zrálo v barikových sudech z francouzského dubu s významnou účastí nových sudů. K srnčímu hřbetu Wellington s lanýžovou omáčkou. Ideálně se hodí k vyzrálým sýrům s dvojitou plísní nebo čokoládovému fondánu s višněmi. Premium 2012 AOP CorbieresVINO HORT Vůně vína zavede do sadu obsypaného zralými černými olivami a v dálce budou vonět lesní plody. V ústech čeká exploze silných taninů a čokolády. Cuvée odrůd Syrah (60 %) a Grenache (40 %). Doporučeno ke steakům z hovězího a kančího masa. Archivaci nejméně do roku 2030. Set HANZEL DNA 2015Vinařství HANZEL Dědičná informace Vinařství HANZEL zakletá do vína, a také Dub, Nerez a Akát. Tři materiály, ve kterých zrál polosuchý Tramín červený. Dřevěná krabice (edice 1 150 kusů) z historických trámů obsahuje čtyři lahve. Jedno víno zrálo deset měsíců v dubovém dřevě, druhé v akátovém. Třetí Tramín je z nerezového tanku a čtvrtý je kupáží všech tří stylů. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 9,5 g/l, kyseliny 6,5 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Přehled vinoték – leden 2018
HRU – Víno Hruška
HVV – Hradní vinotéka Veveří
KLV – Klášterní vinárna
LIQ – Liquor shop a vinotéka HY&VE co
MAN – Maneo
MIS – Vinotéka Mistr
MBV – Moravská banka vín
MOR – Moravská Vinotéka Mojmírák
PEA – Don Pealo
SOM – Sommelierský Servis
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VIT – Vinotéka Vitis
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VVI – Vinotéka Vínovín
Více v Přehledu brněnských vinoték
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |