Novinky brněnských vinoték - květen 2013
Brno, 15. května 2013 - Mezi novinkami brněnských vinoték nás v květnu nejvíce zaujalo nikoliv víno, ale přímo vinný mošt. Jde o zajímavou alternativu podporující zdravý životní styl. V nabídce paní Válkové ze Strážovic je hned sedm různých moštů, dle jednotlivých odrůd. A doporučení Moravské vinotéky: mošty jsou dobré i míchané 1:5 s vodou.
Vinný mošt – Pálava 2012ZdravePiti.cz Vylisovaná šťáva je čistě přírodní, při zpracování neztrácí na kvalitě. Je vyrobená z vybraných hroznů, zpracovaných šetrných způsobem. Lisována ihned po sběru, aby byla zachována chuť a aroma čerstvého ovoce. Z hroznů pochází velké množství výživově významných látek, které nejsou obsaženy pouze ve vlastní šťávě, ale i ve slupkách a v hroznových jadérkách. Objem lahve je 750 ml a obsahuje 100% šťávu z vinných hroznů velmi příjemné bílé aromatické odrůdy Pálava. Sauvignon 2012 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, zbytkový cukr 16,5 g/l a kyseliny 7,3 g/l. Doba zrání 2016. Plné, kořenité víno s nezaměnitelným intenzivním aroma černého bezu až vyzrálého angreštu. Doporučeno jako aperitiv k výraznějším úpravám ryb, kozím sýrům a drůbežím specialitám. Falanghina 2011 DOC Sant'Agata dei GotiMustilli Bílé suché víno ze starobylé odrůdy Falanghina, která se zde pěstovala již za dob Římanů. Vůně je intenzivní, ovocná, s tóny červených jablek „Annurca“. Suchá, svěží, dlouhotrvající chuť se středně plným tělem a strukturou. Je vhodné i jako aperitiv. Podává se k mořským plodům, rybám, sushi, zelenině, rizotu a bílému masu. Frankovka klaret 2011 pozdní sběrVinařství Volařík Polosladké růžové víno. Frankovka vypěstovaná na vápenitých půdách je nádherně ovocná s medovo-šlehačkovými tóny. Chuť je plná, extraktivní, s ovocným projevem po jahodách, zakončená medovou pláství. Vynikající rosé pro nadcházející teplé dny krásně doplní dezerty z lesního ovoce. Piedirosso 2011 DOC SannioMustilli Velmi aromatické červené víno. Název je odvozen od barvy jeho stonků při sklizni: „nohy černé holubice“. Intenzivní, delikátní, ovocná chuť s tóny zralých červených bobulí, bylinek, levandule, šalvěje a tymiáu. Je nejlepší v kombinaci s masovými omáčkami k těstovinám či rýži nebo v kombinaci s rybí polévkou. |
Aureum Brut Nature Gran Reserva DO CavatMont Marçal Barva je průzračně žlutá se zlatavými odlesky a jemnou texturou bublinek. Příjemné aroma meruněk, vyzrálých broskví a pomela, v závěru vanilka. V chuti je svěží, krémové, s mohutným tělem. Nekončící a dlouho přetrvávající dozvuk připomínající jablka, mandle a fenykl. Španělská cava z odrůd Chardonnay, Pinot Noir, Xarello a Parellada zrála 30 měsíců v láhvi. Tramín 2011 výběr z hroznůVinařství U Kapličky Polosladké bílé víno s 18,7 g/l zbytkového cukru, 5,9 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Barva je žlutá se smetanovými odlesky. Vůně připomíná jablko, banán a čajovou růži, chuť pak navíc i citrusy. Doporučeno podávat k předkrmům, lehkým úpravám ryb a drůbeže, ale i k dezertům. Rulandské modré rosé 2012 výběr z hroznůVinařství Štěpán Maňák Suché růžové víno s potenciálem zrání až 3 roky. Má 13,5 % alkoholu, 5,9 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. U vín ročníku 2012 byl navržen zcela nový design celé láhve a etikety, novinkou je i šroubový uzávěr vhodný právě pro mladá svěží vína. Dornfelder 2012 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Červené suché víno s 13 % alkoholu, zbytkový cukr 0,6 g/l a kyseliny 4,6 g/l. Za zmínku stojí velice vysoký extrakt: 31,7 g/l . Doba zrání 2015. Plné, mohutné víno s rozmanitou vůní tmavého peckovitého ovoce. Doporučuje se zejména k jehněčí pečeni, bifteku a krůtímu masu. Sauvignon 2012 výběr z hroznůRodinné vinařství Košut Polosladké bílé víno s 13,0 % alkoholu. Barva je jiskrná, zlatavá, vůně intenzivní s tóny angreštu, černého rybízu a medu. V chuti kompotovaný angrešt, med a jemná pikantní kyselinka. Doporučeno k drůbeži, rybám a jemným sýrům. Vhodná teplota podávání je 12–14 °C. Zlatá medaile – Grand Prix Vinex 2013 (Brno) |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Více na Novinky brněnských vinoték
Květnový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | SVO | Vinotéka Svoboda |
DEV | DeVinis | TRA | Transvin |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
KAM | Vinotéky Kamenný džbán | UMA | U Martina |
KRA | Kratochvílovci | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
MBV | Moravská banka vín | VAV | Vaše víno |
MIS | Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Rozverný hrozen | VSV | Vinný sklípek Vinárium |
PEC | Petit Cru | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
PER | Vinotéka Perkmistr | VVD | Vinotéky VÍNO & DESTILÁTY |
Více v Přehledu brněnských vinoték
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |