350 vín, 35 vinařů, 5 obcí – takový bude víkendový Festival otevřených sklepů na Mikulovsku

Brno, 11. dubna 2013 – Šampioni zahraničních soutěží, zástupci Salónu vín, dosud neobjevené vinařské poklady, gourmetská menu, řízené degustace, foklor i vozembouch – to vše čeká na návštěvníky prvního letošního Festivalu otevřených sklepů – Jaro na Mikulovsku, který se koná 13. a 14. dubna v Mikulově, Bavorech, Perné, Dolních Dunajovicích a Březí.

vino ochutnavka

„Návštěvníci se mohou těšit na osobní seznámení s 35 vinaři Mikulovska, degustaci více než 350 vzorků vín a atraktivní doprovodný program,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik z Nadace Partnerství.

Letos proběhne již 5. ročník festivalu. Během uplynulých let se stal jednou z nejvyhledávanějších vinařských akcí. „Genius loci sklepních uliček, osobní seznámení s vinaři a obrovská nabídka vín – to jsou hlavní lákadla festivalu. A jsou natolik silná, že na festival táhnou milovníky vín z celé České republiky i z těch nejvzdálenějších koutů,“ vysvětluje Juraj Flamik. Do předprodeje organizátoři dali 1500 vstupenek a už nyní je prodáno více jak 1000.

Jarní Festival otevřených sklepů nabídne přehlídku 35 vinařů, mezi kterými lze najít taková jména jako je Vinařství Volařík – Vinař roku 2011, Víno Marcinčák nebo Tanzberg. „Kořením festivalu jsou ale malí vinaři. Jejich vína v obchodech a restauracích jen tak nenajdete. Když se v této oblasti konal festival v roce 2009, zvítězil ve festivalové anketě Šampion vín Maxmilián Holec z Perné. Ten ročně produkuje jen několik tisíc lahví, a proto se s jeho víny nemáte šanci potkat nikde jinde, než právě v jeho sklepě. A takových zajímavých malých vinařů na festivalu najdete několik,“ doplňuje Flamik.

Největší nabídka vinařů a vín je v samotném Mikulově, kde své sklepy otevře hned 11 vinařství. V Perné se představí 9 vinařů, v Bavorech 3, Dolních Dunajovicích 7 a v Březí 5 vinařů. „Věřím, že nádherné kulisy jižních svahů Pavlovských vrchů doplní ochutnávku vín nezapomenutelným způsobem,“ přeje si Flamik.

Neoddělitelnou součástí festivalu je i jeho doprovodný program. Již v pátek 12. dubna nabízí hotel Galant možnost labužnického zážitku na čtyřchodovém degustačním menu. „Tradiční folklor na návštěvníky čeká téměř ve všech obcích – hned 5 cimbálových kapel bude hrát na nejrůznějších místech regionu. Na programu budou i řízené degustace, různé soutěže, netradiční trio s vozembouchem a sama jsem zvědavá na snoubení vín s čokoládou ve Vinařství Volařík,“ říká manažerka festivalu Barbora Pavlíčková.

Jarní festival začíná oficiálně v sobotu 13. dubna, sklepy se otevřou od 10.00 do 21.00. V neděli pak pokračuje od 10.00 do 15.00. Informace o kulturním programu, možnostech výhodného ubytování a festivalové kyvadlové dopravě jsou k dispozici na webu otevrenesklepy.cz

Zdroj: Nadace Partnerství, ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...