ČSSD: Chystané restituce církevního majetku prolamují Benešovy dekrety

Brno, 24. října 2011 (MEDIAFAX) - Připravované restituce církevního majetku se snaží prolomit Benešovy dekrety. V pondělí to v Brně řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr zemědělství Michal Hašek. "Vládou chystaný právní předpis prolamuje pozemkovou reformu, dokonce i z první Masarykovy republiky," řekl Hašek. Problém je podle něj, že se církevní restituce ve vládní předloze normy vracejí před datum 25. února 1948, který je až dosud v České republice obecně přijímán jako hranice, do které lze majetkové nároky vznášet.

kostel1250

Vládní návrh podle sociální demokracie také v některých částech prolamuje pozemkové reformy z let 1947 a 1919. "Našli jsme v předloze i ustanovení, útočící na platnost Benešových dekretů v otázce Řádu německých rytířů," řekl Hašek. Sociální demokraté nejsou podle Haška příliš spokojeni ani s výší majetkového vyrovnání mezi státem a církví. Původně se prý církev přihlásila při Švehlově pozemkové reformě v roce 1919 k 58 tisíci hektarům půdy, nyní se ve vládním návrhu na narovnání majetkových křivd operuje se 78 tisíci hektary půdy.

V pořádku není podle Haška ani cena půdy. Průměrná cena metru čtverečního pozemku je pro účely majetkového vyrovnání 44 korun, v Česku se přitom podle ČSSD reálně obchoduje s metrem půdy v cenových relacích mezi šesti až patnácti korunami. "Nad desítkami miliard korun se tedy vznáší otazníky," konstatoval Hašek. "Nevíme, kde je ten rozdíl. Buď nám ho vláda vysvětlí, anebo, o čemž já jsem přesvědčen, to vysvětlit nepůjde, a pak se musíme vrátit k samotné podstatě, to znamená, co vlastně bylo oceněno a jakým způsobem," uvedl.

Sociální demokraté podle Haška spočítali, že stát by měl v příštích letech vyplatit církvím sumu, která by i s předpokládanou inflací mohla dosáhnout 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. ČSSD podle něj "neříká církevním restitucím generální ne", má však vlastní alternativu. Podle Haška ji veřejně představí později.

O majetkové vyrovnání s církvemi usiloval už kabinet Mirka Topolánka (ODS). Dohodu však tehdy parlament neschválil. Současný vládní návrh počítá vedle finanční kompenzace i s tím, že církve dostanou 56 procent majetku zabaveného za minulého režimu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu má začít v roce 2013 a trvat 17 let. Vyrovnání s církvemi je jedním z klíčových volebních bodů pro TOP 09. V případě jejího neschválení hrozila dokonce strana odchodem z vládní koalice.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...