Strany brněnské opozice se kvůli škrtům v kultuře spojily. Chtějí odvolání šéfa ND

Brno, 24. října 2011 (MEDIAFAX) - Brněnská politická opozice se spojila proti vedení magistrátu. Protestujeme proti plošným dvacetiprocentním škrtům v kultuře a požadujeme okamžité odvolání ředitele Daniela Dvořáka z čela brněnského Národního divadla, řekli v pondělí lídři TOP 09, KDU-ČSL a Strany zelených. Společný postup opozice vůči kulturním škrtů označila opoziční zastupitelka za TOP 09 Irena Matonohová za bezprecedentní krok tří stran.

demonstrace_JD

"Národní divadlo ve městě s Janáčkovskou tradicí můžeme nazvat rodinným stříbrem. K jako takovému se k němu musíme stavět. Není možné hazardovat s jeho složením," řekla Matonohová. Domníváme se, že ředitel Daniel Dvořák, který sedmiměsíční rozpuštění souboru navrhl, není na svém místě. Zcela pochopitelně ztratil důvěru svých lidí. Všechny tři strany proto požadujeme odstoupení Daniela Dvořáka z čela Národního divadla," řekla Matonohová.

"S prohlášením se ztotožňujeme," řekl šéf brněnské KDU-ČSL Daniel Rychnovský, bývalý první náměstek primátora zodpovědný za kulturu. Pan Dvořák nemá podporu zaměstnanců a tím ani motivaci vést umělecký soubor a je jen dosazeným správcem. Neumím si představit, jak by divadlo pod jeho vedením dále mohlo pracovat. Dobré divadlo není fabrika," řekl Rychnovský. KDU-ČSL je podle svého šéfa deprimována, že v Brně neexistuje dlouhodobá kulturní politika.

Martin Ander, šéf zelených a bývalý náměstek primátora za Stranu zelených, se s odvoláním Dvořáka z čela divadla ztotožnil. Kritizoval i údajný velký nárůst honorářů pro scénografy a dramaturgy, tedy umělce, kteří aktivně nevystupují. Strana zelených navíc chce garance, že chod operního souboru zůstane zachován v budově Janáčkova divadla. "Radu žádáme, aby zároveň ustoupila od záměru plošných dvacetiprocentních škrtů pro kulturní instituce ve městě," zdůraznil.

Bez ohledu na spojení sil nemají tři opoziční strany v zastupitelstvu dostatek hlasů, aby mohly rozhodnutí koaličních ČSSD a ODS v hlasování zvrátit.

"Proti zastavení činnosti Janáčkovy opery protestují lidé nejen v Brně, ale i v celém kulturním světě," řekla Jitka Zerhauová z Odborové asociace divadelníků. "Tištěnou petici již podepsaly tisíce lidí z celého Česka. Elektronická petice na stránkách zachrante-operu.cz má již přes čtyři tisícovky podpisů a to je na internetu teprve čtyři dny," dodala.

Divadelníci podle ní hodlají petici předat náměstkyni primátora pro kulturu Janě Bohuňovské (ODS) ve středu před zasedáním rady. "Petice se již podepisují po celé Evropě ba i za oceánem v Americe po krajanských spolcích," řekla Zerhauová. Dodala, že divadelníci mají například k dispozici i petiční list s podpisy sólistů ve Vídeňské opeře a je tam i podpis slavné koloraturní pěvkyně Natalie Dessayové.

Jiří Nováček, foto: Demonstrace divadelníků v centru Brna (tof)

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...