Opoziční Strana zelených kritizuje v Brně zvýšení poplatku za odpad

Brno, 25. října 2012 (MEDIAFAX) - Opoziční Strana zelených (SZ) zřídila petici proti zdražování poplatku za odpad v Brně. Výdaje města za svoz a likvidaci komunálního odpadu klesly na historické minimum, přesto radnice hodlá poplatek zvýšit, řekl ve čtvrtek předseda krajské SZ Martin Ander. Podle Andera chce město od ledna nesmyslně zdražit poplatek za odpad z 500 na 675 korun.

popelnice

"Výrazné zdražení má nastat, ačkoliv výdaje města na likvidaci odpadu byly loni na historickém minimu. Dříve radnice vynaložila na tyto služby zhruba 283 milionů, ale kvůli modernizaci spalovny to loni bylo už jen 246 milionů," sdělil Ander.

Společnost SAKO totiž snížila cenu spalného poté, co modernizovaná spalovna začala efektivněji hospodařit a kromě páry vyrábět i elektřinu. "Město díky tomu ušetří téměř 40 milionů korun," zdůraznil Ander.

Podle něj ČSSD a ODS ve vedení města dostane z kapes Brňanů díky zvýšení téměř 70 milionů korun navíc.

"Pod petici proti zdražování jsme nasbírali už přes tisíc podpisů. Místo zdražení navrhujeme posílit recyklaci a změnit systém tak, aby platili skutečně všichni, kteří odpad produkují. Výše poplatku by se odvíjela od množství odpadu," dodal Ander.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...