19. ročník cestovatelského festivalu GO KAMERA začíná

Brno, 13. ledna 2015 - Ve dnech 14.–17. ledna se v Kongresovém centru BVV uskuteční již devatenáctý ročník populárního cestovatelského festivalu GO KAMERA. Filmy, fotografie a zážitky z cest zde představí řada známých cestovatelů, nejlepších horolezců, publicistů a fotografů. GO KAMERA je dnes největším cestovatelským setkáním v Čechách i na Slovensku.

cestovatel festival go kamera 2016

Ve čtyřdenním maratonu přednášek a promítání se naživo představí mimořádně silná sestava více než 50 účinkujících včetně zahraničních hostů. Mezi hlavní hvězdy festivalu patří nyní nejúspěšnější český horolezec Radek Jaroš.

Ústředním tématem je tentokrát Návrat do Nepálu. Tematické výstavy Zemětřesení v Nepálu, Buddhistické thangky a Manaslu budou diváky lákat do Kongresového centra i na hlavní veletržní plochu.

Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek odpoledne. Cestovatelská dvojice Petr Horký a Miroslav Náplava přiblíží atmosféru Velikonočního ostrova a vylíčí, jaké je to létat balónem nad zasněženými vrcholky Alp. Novinářka Pavla Jazairi se bude věnovat jihu Indického subkontinentu a první festivalový den zakončí svým povídáním v náš nejlepší horolezec současnosti Radek Jaroš.

Druhý festivalový den nechá nahlédnout do tajů hmyzí kuchyně. Bude se věnovat i životu přírodních kmenů v podání cestovatelů Milana Daňka a Aleny Žákovské. Diplomat Hynek Kmoníček přiblíží konflikt mezi Izraelem a Palestinou a podíváme se s režisérem Martinem Čechem i do pohádkového Bhútánu. Mimořádná bude i debata s reportérkami věnujícím se válečným konfliktům a blízkovýchodním oblastem Petrou Procházkovou a Markétou Kutilovou.

Z víkendového programu vybíráme milovníka a podporovatele Nepálu Tomáše Beránka, tibetoložku Zuzanu Ondomišiovou či debatu s Viliamem Poltikovičem, který přiblíží setkání s Dalajlámou. Dobrodružství z nejvyššího světového pohoří představí osobnosti horolezeckého světa jako Marek Holeček, Jan Trávníček či Pavel Bém. Odvážné projekty se neodehrávají jen ve vertikálách velehor. Cenami z filmových festivalů ověnčení režiséři Palo Barabáš a Steve Lichtag nás svými projekty znovu ohromí….

Své fotografie a lidské příběhy s nimi spojené přiblíží divákům ve svém promítání i věhlasní fotografové Jan Šibík a Andrej Bán. O utrpení, pomoci i lidské solidaritě po zemětřesení v Nepálu budou hovořit reportéři Jaromír Marek a Lubomír Smatana, kteří na vlnách Českého rozhlasu monitorovali komplikovanou situaci po této živelné katastrofě. Festival slavnostně zakončí cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, který vyhlásí i výsledky soutěží. Soutěžte i o zájezd do Nepálu od CK Livingstone.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...