DAS FILMFEST v Artu a Scale nabídne upíry, Vetřelce i Kafku

Brno, 26. října 2015 - Nejnovější snímek z dílny kultovního Fatiha Akina, Komisař Rex alias Tobias Moretti jako upír na terapii u Sigmunda Freuda, výprava do světa legendárního tvůrce Vetřelce či vizuálně působivé zpracování Kafkova Doupěte - festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST si tento rok přichystal výběrové menu.

film upir na pohovce das filmfest brno 2015

Přehlídka německé, rakouské a švýcarské kinematografie v kinech Art a Scala proběhne od čtvrtka 29. října do neděle 1. listopadu.

DAS FILMFEST letos opět nabízí žhavé novinky z oblasti hraného i dokumentárního filmu. Velká očekávání vzbuzuje poslední snímek Fatiha Akina Šrám (The Cut), který je završením jeho trilogie o lásce, smrti a ďáblu. Hvězdné obsazení má černočerná krimikomedie na motivy bestselleru Wolfa Haase Věčný život (Das ewige Leben). V hlavních rolích příběhu komisaře Brennera se představí populární rakouští herci Josef Hader a Tobias Moretti. Dokumentaristé se tentokrát vydají po stopách kontroverzního ultrapravicového politika Jörga Haidera a přinesou dosud nezveřejněné záběry ze zákulisí vznikající berlínské hudební scény v 70. letech.

Slavnostní zahájení ve čtvrtek 29. října bude patřit zfilmovanému bestselleru Clemense Meyera Když jsme snili. Poutavý snímek zavede návštěvníky do doby po pádu berlínské zdi, kdy se tehdejší mladé generaci znenadání otevřel zcela nový svět plný netušených možností, ale i nástrah.

V Brně festival přivítá také hosta. Peter Roehsler, kameraman a dlouholetý spolupracovník nedávno zesnulého režiséra Petera Kerna, přijede do Brna představit snímek Poslední léto bohatých (Der letzte Sommer der Reichen), který byl jejich poslední vzájemnou spoluprací.  

Vstupenky na festivalové projekce jsou v prodeji v kině Beseda a na jeho webových stránkách. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky. Festival tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

První festivalový den bude na programu kromě úvodního snímku i unikátní hudební dokument B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989 (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin), díky kterému se diváci alespoň na filmovém plátně setkají s Einstürzende Neubauten, Nickem Cavem, Nenou či Joy Division.

Páteční program nabídne kromě zmiňovaného snímku Šrám (The Cut) Fatiha Akina i snímek z prostředí hackerů Who am I – žádný systém není bezpečný (Who am I – Kein System ist sicher). Tento akční velkofilm hollywoodského střihu s hvězdným hereckým obsazením byl nominován v šesti kategoriích Německé filmové ceny a získal Bavorskou filmovou cenu za nejlepší režii. Jsme mladí. Jsme silní (Wir sind jung. Wir sind stark) je název strhujícího dramatu zachycujícího rasové nepokoje, které v roce 1992 zachvátily Německo. Ačkoliv mapuje události staré více než 20 let, je snímek zejména v dnešní době stále aktuální. Za zmínku stojí také 14 cenami ověnčený film Odplata (Revanche).

V sobotu se diváci mohou těšit mimo jiné na skvělou komedii Upír na pohovce (Der Vampir auf der Couch), další z ceněných filmů Fatiha Akina Proti zdi (Gegen die Wand) nebo Dárek bohů (Ein Geschenk der Götter), vyprávějící o skupině nezaměstnaných, kteří dostanou od úřadu práce za úkol v rámci dalšího vzdělávání nastudovat Antigonu. Pozornosti by nemělo uniknout vizuálně působivé zpracování Kafkova Doupěte (Kafkas der Bau) či snímek o problémech lásky, rodiny a přátelství ve 21. století Prám (Das Floß!).

Závěr festivalu nabídne odvážný snímek bourající tabu Dora aneb sexuální neurózy našich rodičů (Dora oder die sexuellen Neurosen unserer Eltern), čtvrtý příběh komisaře Brennera Věčný život (Das ewige Leben) či dokument Dark Star – Svět HR Gigera (Darkstar – HR Gigers Welt), který zblízka představuje mezinárodně uznávaného a kontroverzního malíře, sochaře, architekta, designéra, držitele Oscara a tvůrce postavy Vetřelce. Režisér Simon Jaquemet pozve diváky ve svém filmu Válka (Chrieg) na výpravu do nápravného zařízení ve švýcarských Alpách.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...