Tmavomodrý festival nabídne hudbu v podání nevidomých umělců

Brno, 11. května 2015 - „Kam se poděl můj doposud dokonalý zrak, na všem leží neproniknutelně modrý mrak. Tmavomodrý mrak.“ Právě podle písně Tmavomodrý svět Jiřího Voskovce a Jana Wericha, je nazvaný výjimečný festival, který se v Brně koná pro zrakově postižené děti a mládež. Šestadvacátý ročník Tmavomodrého festivalu, mezinárodní hudební přehlídky pro zrakově postižené děti a mládež, se letos uskuteční ve dnech 14.–16. května v prostorách Sálu Břetislava Bakaly.

tmavomodry festival 2015

Stejně jako v posledních letech, i nyní přijede do Brna téměř dvě stě účastníků s různými vadami zraku z České republiky, Slovenska, Polska a dalších zemí.

Festival bude mít hned několik vrcholů. Před samotným zahájením festivalu je pro všechny milovníky hudby připraven benefiční koncert sdružení amatérských ukulelistů z Brna Ukulele orchestra jako Brno. Výtěžek koncertu bude věnován na zajištění ubytování a stravování účastníků Tmavomodrého festivalu 2015. Koncert se uskuteční 13. 5. v 19 hodin na nádvoří Staré radnice v Brně.

Na čtvrtek 14. 5. je od 18 hodin naplánováno slavnostní zahájení festivalu v prostorách Sálu Břetislava Bakaly, po kterém bude od 18.15 následovat hudební vystoupení nevidomého klavíristy a pedagoga Konzervatoře Brno Antona Mészárose a od 18.30 divadelní představení Zmoudření Dona Quijota Divadélka Fortel, Nová Akropolis o.s., kde působí také nevidomí herci. Tito umělci jsou pro mladé, zrakově postižené talenty, velkým vzorem.

Vyvrcholením festivalu bude v pátek 15. 5. veřejná přehlídka vystoupení účastníků festivalu v Sále Břetislava Bakaly, která zahrnuje všechny hudební žánry, hru na nástroje, sólový i sborový zpěv. Hudební přehlídka začíná ve 13 hodin a potrvá do 18 hodin. Po přehlídce bude od 19 hodin následovat koncert Příběhy kluka BomBarďáka – interaktivní představení brněnské kapely Bongo BomBarďák.

Tradičně je nedílnou součástí Tmavomodrého festivalu také bohatý doprovodný program, který již 15 let zajišťuje organizace TyfloCentrum Brno, o. p. s. V průběhu pátečního programu bude v prostorách Sálu Břetislava Bakaly probíhat výstava kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené s možností si některé z nich vyzkoušet. Dále se uskuteční prezentace školy výcviku vodicích psů a jarmark výrobků dílny HapAteliér. Tento doprovodný program bude možné navštívit v pátek 15. 5. odpoledne a v sobotu 16. 5dopoledne.

Novinkou letošního ročníku je sobotní odpolední blok s názvem Setkání zrakově postižených uživatelů výpočetní techniky II., určený všem zájemcům z řad zrakově postižených, kteří v ovládání technických pomůcek nechtějí zůstat pozadu. Tématem odpoledního setkání ve středisku Teiresiás (Komenského nám. 2, Brno) budou chytré mobilní telefony a speciální aplikace pro uživatele s těžkým zrakovým postižením.

Festival organizuje Turistické informační centrum města Brna, příspěvková organizace (www.ticbrno.cz) společně s TyfloCentrem Brno o.p.s. (www.centrumpronevidome.cz), které se podílí zejména na přípravě odborné části festivalu. Záštitu nad Tmavomodrým festivalem převzal primátor statutárního města Brna Petr Vokřál.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...