V Brně se natáčí nový film podle knihy Simony Monyové

Brno, 3. září 2012 - Režisérka Olga Dabrowská začala v těchto dnech točit v brněnském studiu České televize film podle knihy Simony Monyové Roznese tě na kopytech. V hlavních rolích Jiří Dvořák, Klára Krejsová, Milan Šteindler a Nela Boudová. Natáčení potrvá tři týdny.

Film-a-klapka-02

Roznese tě na kopytech je jedinou prózou Simony Monyové, jejíž hlavní hrdinkou není žena. Ovšem i tato kniha, jak je u autorky obvyklé, se věnuje milostným vztahům a problémům. Hlavním hrdinou je úspěšný psycholog uprostřed krize středních let. Jeho příběh je ironickou až bizarní ukázkou toho, jak může člověku zkomplikovat život tajná milenka nejlepšího kamaráda. Ve snaze pomoct příteli ve vztahových potížích rozpoutá hlavní hrdina takový příval událostí, po kterých už v jeho životě nezůstane kámen na kameni.
Scénář k filmu napsali Irena Pavlová a Jan Gardner. Režisérka Olga Dabrowská s brněnským studiem České televize nespolupracuje poprvé. Před dvěma lety tady natočila úspěšný snímek Alma, ve kterém do osudu hlavních hrdinů zasáhl slepecký pes.

„Tvorba Simony Monyové je pro mě zajímavá zejména tím, že mi přibližuje vkus početné skupiny českých čtenářek,“ říká Olga Dabrowská. „Její příběhy popisují poutavým a čtivým slohem nejrůznější problémy a anomálie v partnerských milostných vztazích. Avšak paradoxně, to co postavám v jejich milostných eskapádách nejvíce chybí, je právě skutečná láska. Vztahy lidí v knihách Monyové, které jsem četla, palčivě ukazují na rakovinu všudypřítomného egoismu, který je zásadní překážkou a opakem lásky. A vlastně z něho vlastně pramení všechny problémy jejich postav. Myslím, že čtenářky musejí takovou situaci znát ze svých životů, a proto jim sdílení této bolesti pomáhá žít. Scénář se mi velice líbí, protože k látce přistupuje s neuvěřitelným nadhledem a humorem,“ dodává režisérka.

Dále hrají například Jiří Vyorálek, Radim Fiala nebo Lenka Andělová. „Ve filmu se objeví několik herců z brněnského divadla Husa na provázku, se kterým osobně velmi ráda spolupracuji a obdivuji ho,“ zdůrazňuje Olga Dabrowská. „Herci jsou velmi vtipní, což se v našem komediálně pojednaném filmu opravdu hodí. To stejné platí o dvojici z divadla Sklep Milanu Šteindlerovi a Lence Andělové.“  Režisérka upozorňuje také na Kláru Krejsovou v roli fatální potvory Felicie. Byla vybrána ve dvoukolovém castingu a postupně všechny přítomné přesvědčila. Za kamerou stojí Tomáš Kobolka. Televizní štáb se bude až do poloviny září pohybovat zejména v Brně, například v Líšni, Sušilově a Kotlářské ulici, v hotelu International a na dalších místech.

Simona Monyová (1967 – 2011) byla jednou z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek. První knihu Osud mě má rád vydala v roce 1996. Od té doby vydala dalších čtyřiadvacet úspěšných próz.  Jak sama říkala, její knihy jsou pro obyčejné ženy, které ve svém životě řeší běžné problémy současné doby. Její prosté příběhy si získaly nesmírně širokou a věrnou čtenářskou základnu. Televizní studio Brno točí podle její knihy už druhý příběh. V roce 2010 natočila režisérka Lenka Wimmerová film Tchyně a uzený.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...