Psychiatrička: Ingr, obžalovaný z vraždy Monyové, není duševně nemocný

Brno, 16. února 2012 (MEDIAFAX) - Šestačtyřicetiletý Boris Ingr obžalovaný z vraždy své manželky, spisovatelky Simony Monyové (+44) netrpí žádnou závažnou duševní poruchou. V průběhu hlavního líčení to ve čtvrtek před brněnským krajským soudem řekla soudní znalkyně z oboru psychiatrie Marta Holanová. Ingr je podle psychiatričky narcistický. "Vymáhá si pozornost, a to i pláčem nebo pokusy o sebevraždu, o kterou se už v minulosti několikrát demonstrativně pokusil. Nesnese, když ho někdo ponižuje," řekla Holanová. Pokud vraždu spáchal, jednal v prostém afektu.

Soud-kladivko-04

"Obžalovaný má sklon k pití alkoholu, není však na něm závislý. Mohl rozpoznat nebezpečnost svého jednání a ovládnout je," řekla při přelíčení Holanová. Psychiatrička proto nenavrhla pro Ingra ani žádný typ ochranného léčení

Ingr je podle Holanové nezdrženlivým a sebestředným člověkem, často své jednání a chování přehání. "Touží po uznání společnosti," řekla psychiatrička. Porucha osobnosti u něj není výrazně akcentována. "Obžalovaný má sice určité povahové zvláštnosti, ale plně odpovídá za své jednání," shrnula výsledky forenzního vyšetření Ingra psychiatrička. Posudek, zkoumající duševní stav Ingra, má podle ní 45 stran.

Boris Ingr čelí při přelíčení před brněnským krajským soudem hrozbě osmnáctiletého vězení. Podle obžaloby svoji manželku ubodal po hádce v jejich rodinném domě v Brně-Obřanech loni 3. srpna kolem 22. hodiny. Během své dvouhodinové výpovědi prohlásil, že si na průběh osudného večera nepamatuje. Psychiatrička uvedla, že bezprostředně po činu Ingr adekvátně raeagoval, volal pomoc. "Není možné, aby si průběh celého večera nepamatoval," řekla Holanová.

Lékařka záchranné služby, která u zraněného Ingra zasahovala, před soudem uvedla, že Ingr se během nočního incidentu s manželkou sám zranil. Dvakrát se pokusil spáchat sebevraždu tím, že vyskočil z okna. Během zásahu Ingr posádce sanitky říkal, že nemají zachraňovat jeho, ale jeho ženu. Je proto pravděpodobné, že o pobodání manželky navzdory své výpovědi věděl. "Lidská paměť se dá úžasně manipulovat. Není možné proto říci, zda si muž na celou událost pamatuje," sdělila lékařka agentuře Mediafax.

Na těle Ingra našli lékaři kromě podlitin v obličeji, zlomenin a poranění způsobených pády na kapotu auta a na chodník také tři bodná poranění. Ta si podle znalce s největší pravděpodobností způsobil muž sám. "Našli jsme u pacienta tři povrchová bodně řezná poranění u krku a mělkou ranku u průdušnice," řekl ve čtvrtek soudní znalec Zelený. Dvě bodně řezná poranění ošetřili lékaři u Ingra i na hrudníku. "Obě byla povrchní," řekl znalec s tím, že obě rány hluboké asi pět centimetrů pronikly do svaloviny. Další dvě řezné rány našli lékaři na levé dlani a předloktí muže. Mechanismus zranění napovídá podle znalce zcela jasně sebevražednému pokusu.

Chůva syna Ingrových Gabriela Ondrášková před soudem prohlásila, že je přesvědčená, že Ingr ženu zabil. V době incidentu byla totiž v domě v Obřanech. "Paní Monyová mi přivedla syna dolů, abych ho hlídala po jejich hádce. Pan Ingr po ní totiž skočil z okna," řekla. Poté se ale Ingr vrátil nahoru. "V ložnici jsem nebyla, hádku jsem však slyšela," uvedla agentuře Mediafax chůva chlapce a kamarádka zesnulé spisovatelky.

Proces vede soudkyně Dana Kancírová, která naplánovala hlavní líčení na řadu dní, rozsudek by měl padnout ve středu 22. února. Před soud budou vypovídat rodinní příslušníci a lidé, kteří oba manžele znali. Důležité slovo mají i znalci a psychologové. Mezi svědky bude s největší pravděpodobností i nezletilý syn manželů. Jeho výpověď však bude neveřejná.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...