Znalec: Monyovou nešlo zachránit, po manželově pobodání vykrvácela

Brno, 16. února 2012 (MEDIAFAX) - Příčinou smrti spisovatelky Simony Monyové (+44) bylo vykrvácení způsobené přetětím krční tepny a komplex šesti dalších závažných bodno-řezných poranění. U brněnského krajského soudu to ve čtvrtek při hlavním líčením s Borisem Ingrem obžalovaným z vraždy manželky uvedl soudní znalec. Záchrana pobodané ženy nebyla ani při okamžitém poskytnutí první pomoci možná. Soudní znalec z oboru lékařství Michal Zelený ve čtvrtek řekl, že příčinou smrti Monyové bylo protnutí krční tepny a vykrvácení.

operacni_nastroje250

"Žena utrpěla komplex velmi závažných smrtelných poranění, možná záchrana by byla pouze v teoretické rovině," uvedl znalec s tím, že žena zemřela do deseti minut po útoku. Většina zranění byla bodnořezná, poranění na hlavě naopak podle znalce nebylo závažné.

Podle lékaře se při útoku spisovatelka bránila jen chabě, pravděpodobně jen posledním dvěma ze šesti ran. Žena byla středně opilá, v krvi jí zjistili lékaři 1,58 promile alkoholu v krvi. Žádná zranění odpovídající případnému předchozímu fyzickému násilí soudní znalci na těle Monyové nenašli.

Šestačtyřicetiletý Boris Ingr, obžalovaný z vraždy své manželky a spisovatelky Simony Ingrové-Monyové (+44), čelí při přelíčení před brněnským krajským soudem hrozbě osmnáctiletého vězení. Podle obžaloby svoji manželku ubodal po hádce v jejich rodinném domě v Brně-Obřanech 3. srpna 2010 kolem 22. hodiny. Během své dvouhodinové výpovědi prohlásil, že si na průběh osudného večera nepamatuje.

Lékařka záchranné služby, která u zraněného Ingra zasahovala, před soudem uvedla, že Ingr se během nočního incidentu s manželkou sám zranil. Dvakrát se pokusil spáchat sebevraždu tím, že vyskočil z okna. Během zásahu Ingr posádce sanitky říkal, že nemají zachraňovat jeho, ale jeho ženu. Je proto pravděpodobné, že o pobodání manželky navzdory své výpovědi věděl. "Lidská paměť se dá úžasně manipulovat. Není možné proto říci, zda si muž na celou událost pamatuje," sdělila lékařka agentuře Mediafax.

Na těle Ingra našli lékaři kromě podlitin v obličeji, zlomenin a poranění způsobených pády na kapotu auta a na chodník také tři bodná poranění. Ta si podle znalce s největší pravděpodobností způsobil muž sám. "Našli jsme u pacienta tři povrchová bodněřezná poranění u krku a mělkou ranku u průdušnice," řekl ve čtvrtek soudní znalec Zelený. Dvě bodně řezná poranění ošetřili lékaři u Ingra i na hrudníku. "Obě byla povrchní," řekl znalec s tím, že obě rány hluboké asi pět centimetrů pronikly do svaloviny. Další dvě řezné rány našli lékaři na levé dlani a předloktí muže. Mechanismus zranění napovídá podle znalce zcela jasně sebevražednému pokusu.

Chůva syna Ingrových Gabriela Ondrášková před soudem prohlásila, že je přesvědčená, že Ingr ženu zabil. V době incidentu byla totiž v domě v Obřanech. "Paní Monyová mi přivedla syna dolů, abych ho hlídala po jejich hádce. Pan Ingr po ní totiž skočil z okna," řekla. Poté se ale Ingr vrátil nahoru. "V ložnici jsem nebyla, hádku jsem však slyšela," uvedla agentuře Mediafax chůva chlapce a kamarádka zesnulé spisovatelky.

Proces vede soudkyně Dana Kancírová, která naplánovala hlavní líčení na řadu dní, rozsudek by měl padnout ve středu 22. února. Před soud budou vypovídat rodinní příslušníci a lidé, kteří oba manžele znali. Důležité slovo mají i znalci a psychologové. Mezi svědky bude s největší pravděpodobností i nezletilý syn manželů. Jeho výpověď však bude neveřejná.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...