Architektonické stezky provedou turisty brněnským funkcionalismem

Brno, 14. září 2011 (MEDIAFAX) - Speciální síť architektonických stezek mapujících nejvýznamější funkcionalistické stavby Brna připravili pro turisty odborníci z brněnského magistrátu a Domu umění. Ve středu to řekl primátor Roman Onderka (ČSSD).

Tugendhat

"Stezka umožní veřejnosti úplné poznání brněnských funkcionalistických staveb, jež jsou jedinečným příspěvkem k dějinám světové architektury," řekl Onderka.

V rámci projektu vznikne podle primátora variabilní síť tras spojující jednotlivé objekty a mapující stavební produkci architektů či jednotlivých městských částí. "Stezky budou přístupné díky mapám v tištěné i elektronické formě a značení jednotlivých domů. Na internetových stránkách pak zájemci najdou podrobné informace ke stavbám, jejich fotografie a životopisy architektů formou textů a komprimovaných zvukových nahrávek ke stažení," řekl primátor.

Jednotlivé stezky radnice detailně představí i prostřednictvím tištěné publikace. "S mapou či průvodcem v ruce nebo se sluchátky na uších tak bude moci kdokoliv objevovat tento dosud nepříliš viditelný potenciál města Brna," prohlásil Onderka s tím, že uvedení projektu do života by se mělo uskutečnit ještě do konce roku.

V Brně ve dvacátých a třicátých letech 20. století díky činnosti mladých architektů a otevřenému přístupu tehdejšího vedení města vzniklo množství staveb odrážejících pokrokové architektonické, urbanistické a sociální myšlenky evropské avantgardy. "Brněnské architektonické stezky budou toto jedinečné bohatství zpřístupňovat nejen obyvatelům města, ale i zájemcům o architekturu z celého světa," domnívá se Onderka.

 

Jiří Nováček, foto: Vila Tugendhat

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...