Divadelní svět uvede za osm dnů 100 představení, hrát se bude všude

Brno, 9. května 2011 (MEDIAFAX) - Více než 100 představení českých a zahraničních umělců během osmi dní uvidí lidé, kteří přijedou koncem května do Brna na festival Divadelní svět. V pondělí to řekl primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) s tím, že zahájení celého festivalu obstará 27. května tajuplná Noc kejklířů.

 

div.svet

"Během festivalu se bude hrát nejen v brněnských divadlech, ale i na náměstích a v ulicích," řekl primátor.

 

Organizátoři věnují přehlídku každý rok některé významné osobnosti světového divadla. Letos se jí stal britský režisér a experimentátor Peter Brook (86). "Diváci tak budou mít možnost vidět v režii divadelního velikána Mozartovu Magickou flétnu. V Brně ji navíc uvede jeho domovská francouzská scéna Bouffes du Nord," upozornil Onderka.

Zahájení festivalu obstará 27. května Noc kejklířů na Zelném trhu a v jeho okolí, přehlídka pak vyvrcholí 3. června slavností masek na náměstí Svobody.

Mottem brněnského Divadelního světa je Hamletovo heslo "Být připraven, toť vše!" V rámci přehlídky proto uvedou čtyři soubory ze čtyř zemí čtyři různá shakespearovská představení. Hamleta zahraje Maria Grazia Cipriani z Teatro del Carretto z Itálie, Sen noci svatojánské pak Teatr Polski z polské Wroclawi, Jak se vám líbí předvede maďarské krajanské divadlo Csiky Gerkely z Rumunska a Othella Bábkové divadlo ze slovenské Žiliny.

V Brně se na sklonku května představí kromě jiných i řada francouzských souborů - La Fabrique uvede představení Kaina - Marseille, La Licorne Theatre zahraje Spartaka a Footsban Travelling Theatre se pokusí zaujmout kusem Muž, který se směje.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...