Muž, který loni v Brně u nádraží postřelil dva bezdomovce, si odsedí 12,5 roku

Brno, 17. února 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský krajský soud poslal v pátek na dvanáct a půl roku do vězení Martina Teplého (26) z Velkého Meziříčí. Předseda trestního senátu Aleš Novotný uznal mladého muže vinným z pokusu o vraždy bezdomovců Jana Valy a Michala Přikryla. Martin Teplý si odpyká trest ve vězení se zvýšenou ostrahou. Zároveň musí zaplatit více jak 600 tisíc korun pojišťovnám za léčení bezdomovců. "Obžalovanému přitížilo, že postřelil dva muže," řekl soudce.

Pistole-v-ruce-01

Podle soudce je evidentní, že původcem konfliktu nebyl obžalovaný. "Jiná otázka je, o jaký konflikt se jednalo a jak na něj obžalovaný reagoval," řekl Novotný. Obžalovaný podle něj reagoval na intenzitu napadení naprosto neadekvátně.

Krajský soud v Brně se případem šestadvacetiletého nezaměstnaného motorkáře Martina Teplého zabýval tři dny. Obžalovaný muž stál před trestním senátem za to, že loni v červnu u hlavního nádraží v Brně postřelil dva bezdomovce. Ti unikli smrti jen díky včasnému lékařskému zásahu. Policie jej dopadla o měsíc později a obvinila jej z pokusu o vraždu. Hrozilo mu až 18 let vězení.

Státní zástupce pak Teplého obžaloval z toho, že 29. června 2011 v Nádražní ulici po hádce postřelil třicetiletého a šestadvacetiletého bezdomovce. "Odmítl jim dát peníze, které po něm žebrali. Poté vytáhl zbraň, kterou nejprve držel u těla. Oni jej provokovali slovy Zmáčkni to, a tak každého z nich střelil do břicha," uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Střelec vypověděl, že se pouze bránil. "Byl jsem opilý. Šel jsem si koupit bagetu a dva muži po mně chtěli peníze. Žádné jsem jim nedal, protože už dřív jsem byl v obdobné situaci okradený. Oni na mě ale stále doráželi, pošťuchovali mě a napadli. Vytáhl jsem zbraň a dvakrát vystřelil," popsal situaci Teplý, který prý úmyslně nemířil nahoru, aby nikoho smrtelně nezranil. "Chtěl jsem jen, aby mě dál nenapadali," dodal muž s tím, že po činu utekl, protože se zalekl toho, co udělal.

U soudu vypovídal také mladší z postřelených. Jeho výpověď však ovlivnilo to, že byl stejně jako obžalovaný pod vlivem alkoholu. "Moc si nepamatuju. Jenom vím, že jsme ho otravovali a chtěli po něm peníze a cigarety. A pak jsme se hádali. On vytáhl pistoli. Asi nám chtěl pohrozit, abychom odešli. My jsme si mysleli, že je to nějaká sranda a že zbraň není pravá. Proto jsme zůstali," uvedl poškozený.

Druhý napadený se k hlavnímu líčení nedostavil. Nepřišla ani žena, která v době incidentu byla na místě a znala se s bezdomovci. Podle její dřívější výpovědi, kterou soudce četl, měl agresor pistoli vytaženou delší dobu a schovával ji. To by však odporovalo verzi obžalovaného, který uvedl, že pistoli vytáhl po fyzické potyčce a hned střílel.

Oba postřelení přežili, ale byli v přímém ohrožení života. Pachatele z Velkého Meziříčí policie dopadla o měsíc později u obchodního domu Makro v Brně. Podle zjištěných informací chtěl uprchnout na Slovensko. Po zadržení se přiznal.

Jiří Nováček, Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...