NS zrušil expolicistům z Plzně podmínku za neprofesionální vyšetřování

Brno, 29. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Čtveřice bývalých plzeňských policistů, která dostala podmínku za špatné vyšetřování zabití cizince v prosinci 2006, se podle Nejvyššího soudu dopustila kázeňského přestupku, nikoliv trestného činu. Řekl to mluvčí NS Petr Knötig s tím, že případ znovu projedná plzeňský soud.

Soud-kladivko-02

"Rozsudek jsme zrušili a případ vrátili zpět Okresnímu soudu Plzeň-město k novému projednání," uvedl Knötig. Podle něj si obvinění počínali neprofesionálně. "Při vyšetřování řádně neprovedli zajištění a ohledání místa činu, ale dopustili se tím kázeňského přestupku. Ze zajištěných důkazů nelze dovodit, že by došlo k naplnění podstaty trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti," vysvětlil Knötig s tím, že plzeňský soud musí případ znovu otevřít, a buď dokazování doplnit, nebo rozhodnout podle Nejvyššího soudu.

Čtyři bývalí policisté Lubomír Vítovec, Michal Lohr, František Dobrý a Soňa Pechová čelili obžalobě za maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti, neboť měli nedbalým způsobem vyšetřovat potyčku, na jejíž následky zemřel cizinec.

Incident se stal v plzeňském erotickém podniku Pamela v Husově ulici již v prosinci 2006, kdy policejní hlídka ve složení Soňa Pechová a Michal Lohr přijela do klubu ve čtyři hodiny ráno. Na zemi tam po rvačce s vyhazovačem podniku zůstal ležet jeden ukrajinský návštěvník klubu, který později zemřel v nemocnici na následky způsobených zranění. Podle obžaloby dvojice policistů z klubu rychle odjela a zmařila vyšetřování. Vedle hlídky se provinil také dozorčí František Dobrý a operační důstojník Lubomír Vítovec. Právě poslední jmenovaný si podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Lenka Horáková, Richard Beneš

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...