Ministr Pospíšil podal kárné žaloby na šéfy krajského soudu v Brně

Praha, 30. září 2011 (MEDIAFAX) - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal kárné žaloby na místopředsedu a předsedu Krajského soudu v Brně. Důvodem byly výsledky prověrky, které ministerstvo na Krajském soudu provedlo, informovala v pátek tisková mluvčí rezortu Tereza Palečková.

Soud-kladivko-02

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo provést na Krajském soudu v Brně 9 prověrku proto, že tento soud jako jediný v republice nemá nastavené automatické přidělování insolvenčního nápadu. To může podle vedení rezortu představovat zvýšené riziko účelové manipulace při rozdělování insolvenčních návrhů.

"Prověrka potvrdila porušování rozvrhu práce při rozdělování insolvenčního nápadu v roce 2010 a 2011. Učiněná zjištění byla natolik závažná, že se ministr spravedlnosti rozhodl podat kárné žaloby na místopředsedu Jana Kozáka, který je odpovědný za obchodní úsek soudu, a na předsedu soudu Jaromíra Pořízka," informovala mluvčí.

Kozák by měl být podle Pospíšila z funkce odvolán, ministerstvo na něj navíc podalo trestní oznámení pro maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Podle ministerstva měl Kozák v roce 2010 významně porušovat rozvrh práce.

"U celkem 295 věcí se lze domnívat, že nebyly rozděleny v souladu s rozvrhem práce, což by mohlo mít závažné procesní důsledky. Pan Kozák také nepravdivě informoval jak ministerstvo spravedlnosti, tak i předsedu soudu, o testování automatického přidělování věcí – nikdy jej fakticky netestoval, ač tvrdil opak," dodává mluvčí.

Pořízkovi navrhuje ministr spravedlnosti jako kárné opatření důtku. Oběma kárnými žalobami by se měl nyní zabývat Nejvyšší správní soud.

Martina Týblová

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...