Primátoři statutárních měst jsou proti snížení rozpočtového určení daní

Brno, 25. ledna 2010 - Primátoři statutárních měst Brna Roman Onderka, Ostravy Petr Kajnar a Plzně Martin Baxa se na jednání v Brně jednoznačně postavili proti uvažovanému snížení rozpočtového určení daní, o kterém uvažuje Ministerstvo financí ČR. Jakýmkoliv snížením koeficientu by všechna největší města přišla ve svých rozpočtech o stovky milionů korun.  Všichni primátoři se dnes v Brně rovněž dohodli na tom, že se budou vzájemně informovat o všech krocích týkajících se rozpočtového určení daní a ještě v letošním roce se znovu potkají.

Sleva



Přesné finanční částky, o kolik by zmíněná města přišla při snížení koeficientu, budou jednotlivé úřady nyní vypočítávat.
Brněnská schůzka navázala na jednání primátorů v Praze v srpnu 2009.

„Město Brno přišlo v posledních letech vlivem ekonomické krize o 700 milionů korun. Pakliže by byl změněn koeficient pro rozpočtové určení daní, přišlo by Brno o další stovky milionů, což by bylo pro budoucí chod města naprosto kritické. Už nyní se snížil příspěvek  státu na výkon státní správy,“ řekl primátor Brna Roman Onderka.

„Ostrava svými aktivitami pomohla vytvořit tisíce nových pracovních míst, čímž v tomto složitém regionu pomáhá státu s nezaměstnaností a tím šetří státní výdaje. Bylo by rozumné, aby koeficient, pokud nebude zvýšen, zůstal zachován tak, jak je,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar.

„Není to obrana našich výdobytků, ale obrana podstaty fungování měst, které svým rozsahem a velikostí tvoří značnou část hrubého domácího produktu,“ sdělil primátor Plzně Martin Baxa.

MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...