Onderka: Rekonstrukce Staré radnice je záchrannou prací

Brno, 24. července 2012 (MEDIAFAX) - Přes 19 milionů korun bude stát rekonstrukce Staré radnice v Brně. Lidé možná budou zklamaní, že nepřinese žádné zcela nové prostory, ale opravy jsou v tomto případě spíš záchrannými pracemi, aby budova mohla fungovat, řekl v úterý primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Onderka-Roman-KT-01

"Veřejnost možná čeká stejně velké opravy jako například u vily Tugendhat nebo v prostorách Špilberku, kde je to zcela nové. Lidé možná budou zklamaní, protože Starou radnici rekonstruujeme hlavně za účelem záchrany budovy, aby v budoucnu mohla fungovat," vysvětlil Onderka.

Podle něj je objekt místy ve špatném stavu. "Spáry a trhliny jsou tak velké, že hrozilo vypadávání zdiva a nebezpečí lidem," dodal primátor s tím, že magistrát našel v rozpočtu přes 19 milionů, které na opravu vynaložil.

"Jsem rád, že jsme v ekonomicky napjaté době našli peníze na statické zajištění této významné památky. Nejstarší světská budova ve městě, v jejím průjezdu visí brněnské kolo a drak, je nejen Brňany vnímaná jako symbol moravské metropole," řekl Onderka.

Rekonstrukce začala v úvodu roku. Jejím základem je statické zajištění objektu formou vrtaných mikropilot, železobetonových základových pásů a stažení budovy ocelovými rámy a táhly. Součástí je i odkrývání podlah v prostoru Klenotnice a barokního iluzionistického sálu Staré radnice. "Stavební práce jsou zhruba v polovině a jdou podle harmonogramu. Zhotovitel přislíbil ukončení s předstihem, a to v prosinci letošního roku," dodala mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

Lenka Horáková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...