Zástupci regionů Centrope se v Brně dohodli na těsnější spolupráci

Brno, 21. května 2012 (MEDIAFAX) - Hejtmani, župani, primátoři a starostové sedmi sousedících evropských regionů z Moravy, Slovenska, Maďarska a Rakouska se v pondělí v Brně na svému pravidelnému summitu domluvili, že budou usilovat o mimořádně těsné dopravní, kulturní a vědeckotechnické propojení svých krajů, žup a měst. Rozhodnutí padlo v pondělí na summitu politických špiček z Jihomoravského, Bratislavského a Trnavského kraje, Vídně, Dolního Rakouska, Burgenlandu a maďarských žup Györ-Moson-Šoproň a Vác, které tvoří společný euroregion Centrope.

hasek_centrope

Dvouhodinové zasedání politické rady bylo uzavřené. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) slouží pravidelná pololetní pracovní zasedání politických špiček spřízněných regionů k "prohloubení přeshraniční spolupráce a společných hospodářských a společenských aktivit". Jednotlivé regiony se v pořadatelství summitů střídají, třetí schůzka v pořadí připadla nyní na Brno.

"Do našeho společného programu jsme dnes přidali spolupráci ve výzkumu, inovacích a vysokoškolském vzdělání," řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dodal, že region Centrope má při svém množství univerzit a výzkumných institucí potenciál stát se "vůdčím zanlostním regionem v celé Evropě". "Podpoříme mnohem hlubší přeshraniční spolupráci. Lidé budou moci využívat mnohem většího počtu pracovních příležitostí v high-tech odvětvích a naši mladí získají lepší možnosti vzdělání," nastínil Hašek. Politici se podle něj zároveň shodli, že podpora společných vědeckých týmů a center přiláká do regionů vrcholné výzkumníky a talentované lidi.

Společenství regionů berou političtí lídři vážně. Důkazem je i účast delegace Vídně, kterou vede starosta a zemský hejtman Michael Häupl (SDP). "Všichni tvrdí, že trojúhelník Bratislava, Vídeň, Györ představuje mimořádně ekonomicky silný celek. Pokud přidáme i Brno, staneme se ještě mnohem významnějším ekonomicko-politickým teritoriem," řekl Häupl.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (Smer), bývalý slovenský ministr školství, si nejvíce pochvaloval především budoucí vědecké výměny s Brnem. "Rozumy chceme brát od Brňanů také v rozvoji integrované dopravy. S tou totiž na rozdíl od našich kolegů teprve začínáme," řekl.

Odpoledne pokračuje zasedání Centrope veřejnou konferencí v kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích. Hlavním tématem prvního diskusního bloku je přednáška Jeana Severijnse z nizozemské provincie Limbursko, která se bude zabývat výhodami přeshraniční spolupráce vědců a vysokých škol. V panelové diskusi pak vystoupí šéfové technologických institucí a univerzit z Brna, Bratislavy, Györu a Vídně.

V druhé části konference budou politici, vědci a byznysmani diskutovat o spolupráci mezi akademickou, výzkumnou a komerční sférou společnosti. Panelové diskuse se kromě domácích expertů účastní i odborníci z Györu, Burgenlandu a Bratislavy.

Jiří Nováček, foto: michalhasek.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...