Jihomoravský kraj bude spolupracovat s Republikou Tatarstán

Brno, 11. září 2014 - Rada Jihomoravského kraje na svém jednání 11. září doporučila Zastupitelstvu Jihomoravského kraje schválit text Smlouvy mezi Republikou Tatarstán (Ruské federace) a Jihomoravským krajem (České republiky) o obchodně-hospodářské, vědeckotechnické, sociální a kulturní spolupráci.

Hasek-03

„Z hlediska zahraniční politiky kraje se nic dramatického nemění. V Rusku budeme mít už čtvrtého smluvního partnera. Po Leningradské oblasti, Nižnonovgorodské oblasti a Chanty-Mansijského autonomního okruhu-Jugře jde nyní o Republiku Tatarstán. Shodou okolností se jedná o nejvíce dynamicky se rozvíjející regiony Ruské federace s vysokým ekonomickým potenciálem. Jsou zde vynikající univerzity s možností výměnných pobytů studentů. Doufám, že se bude postupně lepšit situace ve vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií a NATO," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

"Co se týká regionální úrovně, pro nás je ctí, že si Republika Tatarstán vybrala jako partnera Jihomoravský kraj. Pokud zastupitelstvo schválí tuto smlouvu, předpokládám, že k podpisu dojde při návštěvě prezidenta Republiky Tatarstán, který by na moje pozvání měl přijet do České republiky ve dnech 25. až 27. září. Budeme jednat o spolupráci podnikatelů, vědy, výzkumu a vysokých škol, navštívíme některé jihomoravské podniky, které mají potenciál ke spolupráci. Navazujeme na návštěvu, kterou jsme uskutečnili letos na jaře. Tehdy jsme jednali například o dopravní infrastruktuře, energetice, o možnosti investic ve strojírenském průmyslu nebo o výměně mezi univerzitami a technologickými centry,“ doplnil hejtman.

Zdroj: JMK, ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...