V Urban centru představí, jak má vypadat Brno v budoucnosti

Brno, 6. února 2019 - Od areálu výstaviště až po centrum volného času v Bystrci. Na více než sedmdesáti vizualizacích se veřejnosti představí sedm architektonických a urbanistických soutěží, které za svou více než dvouletou činnost připravila pro město a jeho části Kancelář architekta města Brna (KAM).

vystava kam urban centrum brno

Všechny nejvýše oceněné návrhy ze šesti soutěží i zadání té poslední – na podobu chytré čtvrti Špitálka – si mohou lidé prohlédnout na výstavě v brněnském Urban centru na Staré radnici od 14. února do 22. března. Vstup je zdarma.

Možnost podílet se na rozvoji Brna a jeho příští podobě přilákala v šesti architektonických a urbanistických soutěžích už 55 různých architektonických kanceláří a ateliérů i zpoza hranic České republiky. Nejvíce účastníků měla mezinárodní ideová soutěž na podobu areálu brněnského výstaviště, celkem jich odborná porota hodnotila dvacet, mezi nimi i účastníky z Itálie, Polska nebo Japonska.

„Organizaci soutěží lze rozdělit na tři tříměsíční periody. Tři měsíce na zadání a soutěžní podmínky, tři měsíce na soutěžní lhůtu a tři měsíce na vyhodnocení,“ vysvětluje ředitel KAM Michal Sedláček. „Jak město, tak i městské části mají zájem, aby se soutěží pořádalo více, proto nyní přemýšlíme, že bychom uvnitř kanceláře vytvořili oddělení specializujícíse jen na architektonické soutěže,“ dodal Sedláček.

Pořádání soutěží je nejen součástí poslání KAM, ale také jeden z nástrojů, kterými tým městského architekta přispívá ke kvalitnějšímu rozvoji Brna.Díky nim, může město skrze odbornou porotu najít mezi různýminávrhy to nejlepší řešení, ať už konkrétní stavby, komplexu staveb či celého území. Nejde ale jen o návrhy a vizualizace, soutěže pomáhají s nalezením projektantů pro vypracování plánovacích či projektových dokumentací a územních studií.

Město tak už v loňském roce podepsalo smlouvu se zpracovateli projektu na Kreativní centrum, které má vzniknout v ulici Bratislavská, nebo s projektanty na územní studii obytné čtvrti Na Kaménkách v Černovicích. Na základě výsledků ze soutěže na areál brněnského výstaviště nyní KAM pro město zpracovává územní studii. Nové nápady a zkušenosti má přinést i právě probíhající mezinárodní ideová soutěž na proměnu části areálu tepláren v ulici Špitálka. Tato oblast se má během příštích let proměnit z brownfieldu v tzv. chytrou čtvrť.

Na výstavě v Urban centru se představí výsledky architektonických soutěží na centrum volného času Nová Bystrouška v Bystrci, Kreativní centrum v ulici Bratislavská a sociálně zdravotní komplex na Červeném kopci. Dále výsledkyurbanistické soutěže na návrh nové obytné čtvrti Na Kaménkách v Černovicích, mezinárodní ideové soutěže na proměnu areálu brněnského výstaviště a ideové soutěže na proměnu Mendlova náměstí.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 13. února od 18 hodin v prostorách Urban centra, vchod je z ulice Mečová 5.

Výstava Sedm podob Brna budoucnosti

  • 14. 2. – 22. 3. 2019
  • Urban centrum, Mečová 5
  • Po-Pá 10.00-12.00 / 13.00-18.00

Foto: archív KAM


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...