O hospodaření Národního divadla v Brně se zajímá policie

Brno, 5. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Policie zkoumá hospodaření Národního divadla v Brně. V pondělí to řekla sólistka operního souboru Jitka Zerhauová, která je zároveň i jednou z mluvčích divadelníků požadujících odvolání ředitele Daniela Dvořáka. Prověrku hospodaření divadla, jehož zřizovatelem je brněnský magistrát, potvrdila i policejní mluvčí Petra Vedrová. "Zatím ověřujeme dostupná data. Jestli ale vůbec zahájíme trestní stíhání, nelze zatím říci," řekla policejní mluvčí s tím, že prověrka účetnictví potrvá zřejmě několik týdnů.

demonstrace_JD

Kriminalisté si podle mluvčí sami vyžádali třicetistránkovou zprávu bývalého ekonomického náměstka divadla Reného Adámka, který v ní zkritizoval způsob hospodaření Národního divadla pod vedením ředitele Daniela Dvořáka.

Národní divadlo v Brně podle Adámka v uplynulých pěti letech uzavíralo nevýhodné pronájmy. Údajně neúměrně rostly honoráře pro režiséry a scénografy, vedení divadla navíc prý neprůhledně nakládalo se vstupenkami. Podle bývalého ekonomického náměstka si během ředitelování Dvořáka na sebe vydělalo pouze pět z 16 inscenovaných premiér.

Ředitel Dvořák, který je původním povoláním scénograf, architekt a divadelní manažer, veškerá pochybení popřel. Magistrát nicméně poslal do divadla vlastní auditory, aby prověřili dodržování smluv i účetnictví. "Výsledky prověrky budou známy nejdříve v únoru," řekl primátor Brna Roman Onderka (ČSSD).

Operní pěvkyně Jitka Zerhauová spolu s divadelníky ovšem požaduje neprodlené odvolání Daniela Dvořáka z funkce ředitele. Umělci svému šéfovi nemohou zapomenout plán na sedmiměsíční dočasné rozpuštění Janáčkovy opery. To Dvořák navrhl v reakci na požadavek magistrátu, který nařídil divadlu seškrtat rozpočet na příští rok o dvacet procent. I když pod tlakem veřejnosti politické vedení brněnské radnice nakonec ustoupilo a rozpočet Národního divadla sníží o pouhých pět procent, umělci nadále požadují Dvořákovu hlavu. "Ztratil naši důvěru," řekla Zerhauová.

"Poté, co nevyšla jeho strategie s rozpuštěním dílen a likvidací souboru opery, Dvořák otočil a hojně poskytuje rozhovory do médií, ve kterých mimo jiné mluví o propouštění 160 lidí do konce roku 2012. Jde o ty, kterým končí termínovaná smlouva," uvedla Zerhauová.

Dvořákova údajná morální pochybení jsou podle členů uměleckého souboru Janáčkovy opery natolik závažná, že "nelze čekat na výsledky prodlužovaného auditu nebo prošetření trestního oznámení". S požadavkem na jeho odvolání z funkce Národního divadla proto podle Zerhauové umělci předstoupí v úterý dopoledne na schůzi brněnského městského zastupitelstva.

Daniel Dvořák opakovaně kritiku odmítl. Tvrdí, že je příliš osobní. "Ať to nahlížím z jakéhokoliv úhlu, nevidím důvod k výstupům některých operních kolegů, včetně vypjaté personifikace problémů s přípravou rozpočtu mou osobou," řekl. Připustil, že mnohdy vypjaté emoce k divadelnímu prostředí patří, ale je třeba podle něj rozlišovat. "Protestovat proti škrtům v oblasti kultury je určitě správné. Na druhé straně zneužít takových nálad k osobním cílům už tak hezké není," řekl ředitel.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...