S Toflovým gangem prý spolupracovali i dva brněnští soudci, říká Brněnský deník

Brno, 19. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Mezi lidmi z justice, kteří by měli být nějak zapleteni do zločinného spolčení takzvaného Toflova gangu policejních vyděračů jsou údajně olomoucký státní zástupce Michal Galát a brněnští soudci Aleš Dufek a Dana Kancírová. Ve svém sobotním vydání to uvedl Brněnský deník Rovnost. V kauze takzvaného Toflova gangu je zatím obviněno devět lidí. Vyšetřovatelé však podle některých médií chystají další vlnu zatýkání. Mezi patnácti novými podezřelými má být i jeden státní zástupce a dva soudci.

soudce_kladivko

 

„V kauzách spojených s Toflovým gangem objevují například jména státního zástupce Michala Galáta z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, soudkyně brněnského krajského soudu Dany Kancírové a soudce Městského soudu v Brně Aleše Dufka,“ napsal Brněnský deník Rovnost.

Soudkyně Dana Kancírová se v prohlášení důrazně ohradila proti spojování svého jména s lidmi z podsvětí. „Z toho, co je mi dosud známo, případ mého partnera Oldřicha Ševčíka je přičleněn ke kauze takzvaného gangu, o kterém se nyní hovoří. Krajský soud v Brně totiž projednával případ majetkové povahy a jeden z nepravomocně odsouzených patrně použil takový způsob obhajoby, který diskredituje mého partnera. Pracovní stránka byla v našem životě oddělena od soukromé a do pracovní jsme jeden druhému nezasahovali. Můj partner by nikdy nejednal tak, aby mě nebo sebe svým jednáním poškodil,“ zdůraznila Kancírová, která u brněnského krajského soudu pracuje v trestním úseku.

Olomoucký státní zástupce Martin Brzobohatý, který vyšetřování zločinného spolčení dozoruje, však další případné zatýkání odmítl komentovat a potvrdit nechtěl ani jména možných podezřelých. „K vyšetřování se nebudu vyjadřovat,“ uvedl pouze.

Podle zdrojů obeznámených s případem však měli Galát, Dufek i Kancírová figurovat v některých kauzách, které vyšetřovatelé prověřují. Na jednu z nich upozornil deník Rovnost už v létě. Šlo o případ podnikatele, od kterého měli brněnští kriminalisté chtít tři miliony korun. „Tvrdili, že když nezaplatím, bude proti mně v určitý den zahájené trestní stíhání. A to se také stalo. Peníze prý byly pro pana R. od policie a pana G. ze státního zastupitelství,“ řekl podnikatel.

Muže pak žaloval Galát. Podnikatele vinil ze zkrácení daně. U soudu jemu i jeho spoluobžalovaným navrhl tresty kolem šesti let vězení. Když však senát obžalované viny zprostil, státní zástupce se s verdiktem spokojil. „Odvolání nemělo naději na úspěch. Finanční ředitelství v Brně totiž ještě před rozsudkem zpětně potvrdilo, že odpočty daně, které si obžalovaní nárokovali, byli v pořádku,“ podotkl dříve Galát.

Jak však vyplývá ze soudního spisu, vyjádření finančního úřadu měl Galát k dispozici prakticky celou dobu soudu. Proč tedy obžalobu nestáhl, ale už dřív komentovat odmítl. Podle zdroje blízkého vyšetřování to není jediný podobný případ. „V létě Galát podal další obžalobu kvůli zkrácení daně, přestože měl k dispozici vyjádření finančního úřadu, že je vše v pořádku,“ uvedl muž. Vyjádření státního zástupce se médiím získat nepodařilo.

Podle některých informací mohl žalobce ovlivňovat i rozhodnutí brněnského krajského soudu. „Je totiž kamarád a bývalý spolužák advokáta Oldřicha Ševčíka, kterého policie zatkla kvůli členství v gangu. A Ševčíkovou partnerkou je soudkyně Kancírová,“ dodal zdroj blízký vyšetřování.

Kancírová a Galát se pracovně setkali například v případu bývalého šéfa fotbalistů Drnovic Jana Gottvalda. Ten byl v roce 2003 obžalovaný z podvodu za 400 milionů korun. Soudkyně Kancírová ho nakonec potrestala třímilionovou pokutou. A Galát, který původně chtěl pro Gottvalda pět až dvanáct let vězení, se neodvolal. „Ještě před rozsudkem totiž většinu dluhu splatil a způsobil tak škodu jen dvacet milionů. Můj postup navíc přezkoumal i Nejvyšší státní zástupce a nic mi nevytkl,“ poznamenal dříve Galát.

Soudkyně Kancírová spojení s Toflovým gangem opakovaně popřela. „O ničem takovém nevím,“ řekla. Podle ní za tvrzením, že měla spolupracovat s gangem, stojí obžalovaní, kterým se nelíbí, jak rozhodla jejich případy.

V souvislosti s kauzou se objevilo i jméno soudce Dufka. Podle jednoho z vydíraných podnikatelů měl přijmout úplatek za to, že ho před několika lety pustil v jiném případě z vězení na kauci. Soudce to odmítá. „O peníze ho požádali jeho obhájci a tvrdili, že je dostanu já. Myslím ale, že ho podvedli a vše si nechali. V kauze Toflova gangu jsem proto vypovídal jako svědek,“ upozornil Dufek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) však kvůli tomu pozastavil jmenování Dufka do čela Městského soudu v Brně.

První členy gangu zatkli policisté začátkem srpna. Byli to hlavně policisté, kteří měli vydírat podnikatele. Nyní je obviněných devět lidí, z toho sedm je ve vazbě. Podle vyšetřovatelů mají na svědomí nejméně třicet případů zločinného spolčení, při kterém zastrašovali a vydírali především jihomoravské podnikatele.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...