Soud poslal na rok do vězení ženu, která oznámila uplácení v aféře Toflova gangu

Brno, 8. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský krajský soud ve čtvrtek potrestal ročním vězením Věru Koudelkovou (38), která se zapletla do uplácení v aféře organizovaných policejních a justičních vyděračů, takzvaného Toflova gangu. Verdikt vynesla soudkyně Hana Zoubková a změnila tak rozsudek Městského soudu v Brně, který letos v létě ženu za uplácení policistů původně potrestal 300 hodinami veřejných prací.

Soud-kladivko-02

Krajský soud tak vyhověl odvolání státního zástupce, který pro ženu požadoval nepodmínečné vězení. "Obecně prospěšné práce jsou vzhledem k souvislostem případu příliš mírným trestem," řekla soudkyně. Dodala, ž ei tak je trest na samé spodní hranici sazby. Trest si Koudelková odpyká v nejmírnější věznici s dohledem.

Městský soud v Brně uznal Věru Koudelkovou vinnou, že před třemi lety prostřednictvím kamaráda Miloše Zouhara a člena údajného Toflova gangu Miloše Almássyho předala opakovaně úplatky pro vyšetřovatele hospodářské kriminálky Jiřího Emingera a Katarínu Krajčovou, kteří vedli její kauzy. Od roku 2003 do roku 2010 na ni bylo totiž kromě jiného uvaleno sedmatřicet exekucí. Koudelková, která se měla údajně živit finančním poradenstvím, na úplatky policistům vydala natřikrát dohromady 270 tisíc korun. Za tyto peníze měli kriminalisté ovlivnit případy v její prospěch.

Almássy, který stojí před jiným soudem jako jedna z hlav takzvaného Toflova gangu policejních vyděračů, si však peníze nechal a peníze kriminalistům nepředal. Za trestný čin podplácení i tak původně uložil brněnský městský soud Koudelkové trest obecně prospěšných prací v délce 300 hodin.

Městské státní zastupitelství ale verdikt napadlo, nesouhlasilo s výší trestu. Pro Koudelkovou navrhlo nepodmínečné vězení. "Žena se dopustila uplácení třikrát po sobě, navíc v době, kdy již bylo proti ní vedeno trestní stíhání," řekl žalobce Jaroslav Mezník.

Koudelková před apelačním soudem řekla, že žije sama a má dvě děti. Její příjem je údajně kolem deset tisíc korun měsíčně. "Stala jsem se obětí někoho. Snažila jsem se domoci práva, oznámila nepravost a nakonec sama čelím trestnímu oznámení," vzlykala.

"Odsouzená neprojevila lítost a chybělo mi i doznání. Uplácení oznámil a navíc až po dlouhé době," opáčila soudkyně Zoubková. Její verdikt je pravomocný, vyjma dovolání k Nejvyššímu soudu proti němu není opravný prostředek.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...