Členové údajného Toflova gangu Setvák, Olah a Polák odmítli u soudu svá obvinění

Brno, 17. října 2012 (MEDIAFAX) - Výslechem bývalého policisty Rudolfa Setváka pokračuje ve středu u Krajského soudu v Brně třetí den procesu v údajnými členy takzvaného Toflova gangu policejních vyděračů. Žalobce viní 13 mužů z 24 trestných činů, spočívajících v účasti na organizované zločinecké skupině, vydírání a loupežích.

Soud-kladivko-02

Ještě před Setvákem ve středu soud vyslechl kriminálníky Zdeňka Olaha a Eduarda Poláka. Oba popřeli, že by byli účastníky jakéhokoliv gangu. Polák, který pochází ze slovenské Myjavy, odmítl, že by jednomu ze svědků hrozil pistolí a že mu vyhrožoval únosem dětí. "Tvrdí, že jsme mu vyhrožovali a přitom v té době jel klidně s milenkou do Afriky lovit lvy. Tomu nerozumím," hájil se.

Mnohem větší rybou než "pěšáci" Olah s Polákem byl v údajném gangu podle obžaloby bývalý elitní policista Rudolf Setvák. Před loňským zatčením pracoval jako zástupce šéfa policie okresu Brno-venkov. Předtím u policie působil jako rada inspekce ministra vnitra a ve své funkci podle obžaloby údajně kryl praktiky gangu.

Obvinění obžaloby ve středu Setvák odmítl. Při výslechu podobně jako jeho spoluobžalovaní předtím kategoricky popřel, že by obžalovaní muži nějak spolupracovali, nebo byla organizováni jako skupina. Zároveň odmítl, že by žádné vyšetřování nijak neovlivňoval.

"Žalobce tvrdí, že jsem měl podněty na stíhání policistů a spisy zakládat. Nikde ale není vysvětlené jak, natož aby byl nějaký důkaz. Přitom je to nesmysl. Jsem obžalovaný, protože jsem byl vedoucí, sám jsem totiž spisy nezpracovával," prohlásil. Dodal, že na vedení spisu přitom vždycky dohlížel přidělený státní zástupce. "S jejich výslechem se ale jejich kolega žalobce vůbec neobtěžoval," podotkl.

Setvák zároveň poodhalil zákulisí a svět, ve kterém se pohybují policejní špičky. Naznačil, že za jeho obviněním může stát tehdejší vedení inspekce. "Přihlásil jsem se do výběrového řízení na nového šéfa policejní inspekce. Tehdejší dočasný šéf Dušan Brunclík pak údajně řval na mého nadřízeného, co že si to dovoluji," řekl u soudu Setvák.

Připustil, že se oba muži neměli rádi od doby, kdy Setvák údajně zjistil, že se stýká s takzvanými zájmovými lidmi a ohlásil to nadřízenému.

Setvák nakonec v konkurzu neuspěl, dostal ale nabídku nastoupit do útvaru policejní kontroly. "Podle informací z inspekce tam okamžitě zavládla panika. To jsou podle mne pravé důvody, proč najednou začala taková ofenziva, zatýkání a mediální masáž," řekl Setvák. "Byl jsem dva měsíce denně v televizi, pomalu po mně pojmenovali i celý údajný gang," dodal.

V kauze takzvaného Toflova gangu na lavici obžalovaných sedí bývalí i současní vysokoškolsky vzdělaní policisté a kriminálníci Miloš Almásy, Eduard Slanina, Petr Křipský, Eduard Polák, Rudolf Setvák, Zdeněk Olah, Milan Vítek, Lubomír Mokrý, Radoslav Petr, Roman Velecký, Roman Procházka, Stanislav Dobrovolný a Jaromír Šálek. Státní zástupce Martin Brzobohatý je obžaloval z 24 trestných činů, spočívajících v účasti na organizované zločinecké skupině, vydírání, loupežích a násilí proti úřední osobě. Mužům hrozí 10 až 16 let vězení. Trestní senát vede soudce Miloš Žďárský.

Údajná organizovaná skupina bývalých i současných policistů podle žalobce v letech 1998 až 2010 vydírala a zastrašovala podnikatele. Skupina měla působit především na jižní Moravě. Členové údajného gangu využívali svých znalostí a kontaktů u policie, oběti si vybírali mezi podnikateli, kteří měli sami potíže se zákonem.

Podle žalobce gang řídili loni zavražděný Michal Tofl a Miloš Almásy. "Vytipovávali podnikatele, které pak další členové dobře organizované skupiny systematicky vydírali," uvedl žalobce.

Bývalí policisté Eduard Slanina a Milan Vítek podle něj pak vytipované podnikatele oslovovali, protože působili jako vyšetřovatelé hospodářské kriminálky. Petr Křipský, Roman Velecký, Roman Procházka a Stanislav Dobrovolný jako vyšetřovatelé poskytovali svým kumpánům potřebné informace z průběhu trestních řízení proti vytipovaným obětem. Rudolf Setvák a Lubomír Mokrý pak jako příslušníci policejní inspekce podle žalobce činy svých kompliců kryli a zajišťovali jim beztrestnost.

Kriminálníci Zdeněk Oláh spolu s Eduardem Polákem pak vydírané podnikatele zastrašovali, jak fyzicky tak za přítomnosti zbraně, nezřídka samopalu; Radoslav Petr pak většinou nosil inkasované peníze šéfům údajné skupiny.

Prvních šest lidí zatkli policisté loni 2. srpna, v průběhu dalších měsíců pak přibylo dalších sedm obviněných. Státní zástupce pak všech 13 stíhaných mužů obžaloval - v případě prokázání viny jim hrozí tresty od deseti do 16 let vězení.

Hlavou gangu byl údajně bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminálky Michal Tofl, kterého v roce 2010 zastřelil nájemný vrah před jeho domem v Brně-Žebětíně. Vraždu policisté údajně objasnili až letos v květnu. Hlavní podezřelý Petr Pavel Bezděkovský, který byl podle některých zdrojů údajně i policejním informátorem, se pak ve vazbě v Olomouci za nevyjasněných okolností oběsil na prostěradle.

Obhájci obžalovaných mužů vesměs teorii o zločinném spolčení jejich klientů odmítají. Poukazují na řadu nestandardních policejních postupů při vyšetřování celé kauzy. Lidé z brněnského podsvětí pak považují celou kauzu za plod vyřizování si účtů mezi jednotlivými policejními útvary. Podle některých z nich jde o klasickou válku policistů.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...