Brno začalo vytlačovat výherní automaty od škol, nemocnic a kostelů

Brno, 21. června 2011 (MEDIAFAX) - Brněnští radní v úterý doporučili zastupitelstvu aby schválilo vyhlášku, která v jihomoravské metropoli umožní regulovat počet a provoz výherních automatů. Uvedl to primátor Roman Onderka (ČSSD).

 

gambling1

Brno tak zareagovalo na týden staré rozhodnutí Ústavního soudu, jenž přiznal obcím právo regulovat provoz interaktivních loterijních videoterminálů a hracích automatů, k jejichž provozu až dosud vydávalo povolení výhradně ministerstvo financí. "Dosavadní praxe ministerstva financí při povolování videoloterijních terminálů nerespektovala vůli obcí. Závěr Ústavního soudu je proto první významný krok v našem úsilí o boj proti hazardu," řekl Onderka.

Z rozhodnutí Ústavního soudu vyplývá, že úředníci ministerstva financí musejí v každém jednotlivém případě prověřovat, zda lze zařízení na konkrétním místě povolit, a pokud se podmínky změní, musí takové povolení zrušit.

Magistrát města Brna již podal v několika desítkách případů návrh na přezkoumání povolení k provozování loterních terminálů a podle Onderky bude v této praxi ve spolupráci s městskými částmi pokračovat.

Elektronicky nebo elektronicko-mechanicky řízené výherní hrací přístroje nebo podobná zařízení sloužící k provozování sázkových her je od nynějška v Brně zakázáno provozovat na veřejně přístupných místech vyjmenovaných v příloze vyhlášky. Provozování výherních hracích přístrojů nesmí rovněž nikdo povolit v okruhu 100 metrů od škol, školských zařízení, zařízení sociální a zdravotní péče, budov státních orgánů a církví.

"Navrhli jsme doplnit ve druhé větě změny vyhlášky slovo „rovněž“. Někteří provozovatelé přístrojů si totiž současný text vyhlášky vysvětlují tak, že se regulace okruhem 100 metrů od chráněných budov vztahuje pouze na místa vyjmenovaná v příloze vyhlášky. Doplněním slova „rovněž“ ve druhé větě bude tomuto absurdnímu výkladu zabráněno. Beze změny zůstává také časové omezení provozu výherních hracích přístrojů, nesmí být provozovány v pracovních dnech od sedmi do čtrnácti hodin," vysvětlil změny ve vyhlášce Onderka.

Magistrát města Brna podle něj již podal v několika desítkách případů návrh na přezkoumání povolení k provozování loterijních terminálů a v této praxi bude ve spolupráci s městskými částmi pokračovat. "Je to významný krok v našem úsilí o boj proti hazardu. Negativní důsledky hraní na těchto terminálech, které může vést ke gamblerství, rozvratu sociálních vztahů i kriminální činnosti, se obcí a jejich obyvatel bezprostředně týkají. Proto považuji za zásadní, aby obce mohly samy rozhodovat, kde a kdy provoz těchto přístrojů povolí," řekl Onderka.

Brno patří k městům s největším množstvím heren ve vztahu k počtu obyvatel ve střední Evropě, někteří odborníci na závislosti o něm mluví jako o hlavním městě hazardu v Česku. Herny s výherními automaty tam nejsou výjimkou ani v bezprostřední blízkosti škol nebo kostelů. V samotném Brně ministerstvo financí povolilo asi 3600 videoterminálů, výherních automatů zde bylo podle loňských údajů 2877. Na jeden výherní a hrací přístroj v Brně připadá 60 lidí, přitom celorepublikový průměr je 150 lidí na automat. Čísla jsou šokující především ve srovnání s vyspělými zeměmi - ve Francii například připadá jeden výherní automat na 18 tisíc lidí.

"Hraní na těchto terminálech vede ke gamblerství, rozvratu sociálních vztahů i kriminální činnosti. Lidí ve městě se tato rizika bezprostředně týkají. Proto považuji za zásadní, aby obce mohly samy rozhodovat, kde a kdy provoz těchto přístrojů povolí," prohlásil starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Jednotlivé městské části Brna provoz automatů přitom na svém území vesměs až dosud bez faktického odporu trpěly - příjmy z jejich provozu totiž představovaly nemalé finanční příspěvky do jejich rozpočtů. V Králově Poli například příjmy z hazardu tvořily loni celou desetinu ročního rozpočtu tamní radnice.

Jiří Nováček

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 Roman 2015-10-09 12:17
Zrovna dnes jsem četl aktuálnejší článek o situaci automatů v Brně. Celkem zajímavé čtení, zhruba 2 měsíce staré. Pokud si to chcete přečíst, tak můžete zde http://online-automaty.com/hazard-v-brne-stale-problemem-i-pres-pulrocni-zakaz/
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...