Lidovci postavili v centru města petiční stan proti důchodové reformě

Brno, 22. března 2011 (MEDIAFAX) - Petiční stan proti vládní podobě důchodové reformy postavila na rohu Masarykovy ulice a Kapucínského náměstí v Brně jihomoravská organizace lidovců. V úterý to řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková. "Souhlasíme, že důchodová reforma je nutná, ne ovšem takovým způsobem, aby diskriminovala matky a rodiny," řekla Liptáková.

Juranek-01

Lidé mohou podle ní podepisovat petiční archy proti zamýšlené podobě vládní penzijní reformy do 25. března, vždy od devíti do 18 hodin.

Lidovci považují vládní návrh penzijní reformy za nepřijatelný a nespravedlivý. Navrhli, aby vláda zvýšila pojistné ze současných 28 procent na 31 procent a za každé vychovávané dítě je snížila o tři procenta. "Lidé s jedním dítětem by tedy platili stávajících osmadvacet procent, rodiny se dvěma dětmi pak pětadvacet procent," řekla Liptáková.

KDU-ČSL zároveň navrhuje umožnit plátcům takzvanou asignaci ve prospěch svých rodičů ve výši dvou procent z odváděné částky. "Chceme prosadit i možnost společného vyměřovacího základu pro manžele. Tento institut by totiž odstranil vdovské důchody u starobních důchodců a narovnal hendikep žen - matek," tvrdí Liptáková.

Uvažované vládní vyvedení tří procent pojistného z důchodového pojištění do soukromých penzijních fondů považují lidovci podle své místopředsedkyně za neúčelné. "Riziko vidíme v nízkém výnosu a možnosti tunelování fondů, nemáme jistoty ohledně budoucích politických rozhodnutí kabinetu a není ani zřejmé, jaká bude v budoucnu hodnota peněz," vypočítala Liptáková s tím, že další nejasnou věcí jsou i vysoké režijní náklady penzijních fondů.

 

 

(Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek)

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...