Ve Slatině roste počet rodin, které neplatí nájemné v městských bytech

Brno, 14. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - V Brně-Slatině roste počet lidí, kteří po ztrátě zaměstnání nejsou schopni hradit ze sociálních příspěvků nájemné v městských bytech. Místostarosta Jiří Navrátil (KDU-ČSL) v pondělí přiznal, že radnice místní části neví, jak situaci řešit. Lidé ve Slatině aktuálně dluží radnici 1,6 milionu korun, o 100 procent více než loni. "Nájemné neplatí 132 domácností z devíti set padesáti," upřesnil Navrátil. Dodal, že lidé nemají peníze a radnice místní části je zároveň nemá kam vystěhovat.

Penize-bankovky-a-mince

"Máme například nájemkyni v třípokojovém bytě s třemi dětmi a stotisícovým dluhem. Snažíme se ji přestěhovat do menšího, ale je to prakticky nemožné," popsal typický příklad Navrátil. "Na to, abychom vystěhovali matku s dětmi na ulici, nemáme žaludek," přiznal.

Městská část Slatina má ve vlastnictví zhruba 950 bytů. Nájemné je v nich od 52 do 63 korun za čtvereční metr, v rámci Brna tedy patří víceméně průmyslová čtvrť k nejlevnějším. "Snažili jsme se alespoň sjednotit osm různých typů nájemného do čtyř, které jsou pro lidi trošku příznivější," řekl místostarosta.

Podle Navrátila začíná být bytová politika výbušným problémem v celém Brně. "V diskusi se starosty ostatních městských částí jsem zjistil, že s podobnými problémy se potýká i řada dalších čtvrtí v Brně," řekl místostarosta.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...