V Jihomoravském kraji začnou od října jezdit hybridní autobusy

Brno, 1. června 2021 – Jihomoravský kraj jako první v České republice zavede do reálného provozu 6 hybridních vozů značky Mercedes-Benz Citaro na regionálních linkách. Tyto autobusy nasadí dopravci z koncernu ICOM transport - společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí a TRADO-BUS.

polepy hybridni autobusy

ICOM transport pro dopravu na jihu Moravy pořídí celkem 57 zbrusu nových autobusů. A to pro oblast Blanenska, Boskovicka a Vyškovska, kde začne ČSAD Ústí nad Orlicí jezdit od 1. října 2021 s 55 vozy, z nichž 4 budou hybridní. Zbývající 2 nové rovněž hybridní autobusy budou obsluhovat oblast Rosicka na lince 405, kde od 1. února 2022 převezme dopravce TRADO-BUS část výkonů. Další oblasti se přidají v průběhu letošního a příštího roku, kde budou jezdit autobusy ze stávajícího vozového parku koncernu, které splňují požadavky kraje.

Nové hybridní autobusy Citaro se vzhledově neliší od světového bestselleru Citaro se spalovacím motorem. Jsou vybaveny elektrohydraulickým servořízením, které umožňuje uspořit 8,5 procenta pohonných hmot oproti vozu se spalovacím motorem. Podstatou hybridního autobusu je využívání energie při brždění, která je pomocí elektrického generátoru přeměněna na elektrickou energii. Tu následně vozidlo využije k napájení pomocných zařízení nebo přímo pro vlastní pohon. Cena jednoho hybridního autobusu se pohybuje kolem 8 milionů korun.

V úterý 25. května se uskutečnila schůzka mezi zástupci Jihomoravského kraje, společnosti KORDIS JMK a ICOM transport. „Projednali jsme nezbytné kroky nutné pro zahájení provozu a termíny, kdy budou výrobcem nové autobusy dodány,“ sdělil radní pro dopravu Jihomoravského kraje Jiří Crha.

Jihomoravský kraj v nově uzavřených smlouvách požadoval vyšší komfort pro cestující i řidiče a současně nastavil vyšší hodnocení pro dopravce, kteří nabídli ekologičtější vozidla. Cestující v nových autobusech čeká zejména lepší tepelná pohoda díky účinnějším klimatizacím a zdvojeným oknům. Přibude prostor pro cestující s kočárkem a vozíčkáře. Zvýší se ochrana řidičů i bezpečnost provozu díky uzavřeným kabinám a povinným couvacím kamerám.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...