V jazzové kavárně na Zelňáku otevírá Zahradnictví Podobrazy

Brno, 23. března 2021 – Brňané zvyklí na nákup ovoce, zeleniny, květin, sazenic a dalšího sortimentu od pěstitelů z jižní Moravy mají možnost uspokojit své potřeby i v době platných opatření proti koronaviru, kdy jsou venkovní tržiště (včetně Zelného trhu) uzavřená. Vybraní pěstitelé budou své zboží nabízet uvnitř Jazzové kavárny Podobrazy v přízemí Tržnice Brno, tedy doslova pár kroků od svých dosavadních stanovišť.

sazenicky zeli

„Společně s městskou částí Brno-střed jsme se domluvili, že naše lokální pěstitele, od kterých jsme odebírali ovoce a zeleninu v průběhu roku, podpoříme a nabídneme jim interiér uzavřené kavárny jako prodejní místo. Otvíráme ‚Zahradnictví Podobrazy‘, protože nechceme, aby malí pěstitelé museli své sazenice a výpěstky v důsledku vládních opatření zaorávat, zatímco supermarkety vesele prodávají,“ uvedl Raed Kahwaji, provozovatel Podobrazů.

Iniciativu vítají i zástupci městské části Brno-střed. „Děkujeme provozovateli kavárny za výborný nápad. Myšlenka pomoci našim zemědělcům nás nadchla, rádi jsme se zapojili a pomohli alespoň při komunikaci se zemědělci. To, že právě teď nemohou být na Zelném trhu a prodávat, je pro některé až likvidační, napěstované sazenice se nedají uskladnit a prodat jindy,“ doplnila Ludmila Oulehlová, radní Brno-střed, do jejíž gesce prodej na Zelném trhu spadá.

Prvním prodejcem, který nový „azyl“ využil, je Petr Komínek ze Zahradnictví Trboušany. Komínkovi běžně na trhu nabízejí přísady květin, zeleniny, bylinky, květiny, ovoce a zeleninu či suchou vazbu, ale také vlastnoručně vyrobené čajové směsi a bylinné sirupy.

Zúčastnit se chystá také pěstitel Petr Balák z Medlova. „Chtěl bych prodávat kysané zelí, protože v současné době už ostatního zboží mám jen pomálu. Je to bezva nápad,“ hodnotí Balák iniciativu.

„Zní to sice trochu jako paradox, že venku se prodávat nesmí a uvnitř to možné je, ale plně respektujeme všechna platná opatření. Dovnitř bude smět jen přesně stanovený počet osob úměrný ploše kavárny,“ upřesnil Kahwaji.

Podobrazy chtějí sloužit jako místo prodeje zelinářského sortimentu až do doby, kdy vláda umožní otevření kaváren. „Alespoň jsme našli smysluplné využití prostoru. V téhleté době si musíme pomáhat. Věříme, že tím Brňanům uděláme radost,“ uzavírá Kahwaji.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF