Brno-střed odpustí prodejcům na Zelném trhu nájem

Brno, 2. června 2021 – Rada městské části Brno-střed schválila prodloužení odpuštění poplatku za služby pro všechny prodejce na Zelném trhu od června až do konce roku. Poplatek, který činí 15 korun za metr prodejní plochy a den, tak mají prodejci odpuštěn za celou prodejní sezónu.

brno stred zelny Trh

„Zelný trh je už naštěstí plný květin, sazenic, ovoce, zeleniny a zákazníků, všichni prodejci, zemědělci i obchodníci, se k prodeji vrátili. Víme však, že komplikace s pozdějším zahájením sezóny, ale také se zdravím a ze začátku i s opatrnějším zájmem zákazníků jim způsobily mnohé problémy. Odpuštění poplatku za služby loni i letos jim situaci, věřím, alespoň trochu usnadní. Děkuji všem, kdo si na trh najdou cestu a nákupem naše prodejce podpoří, protože Zelný trh je opravdu jedinečný a chceme, aby byl i nadále,“ upřesnila Ludmila Oulehlová, radní Brno-střed, do jejíž gesce Zelný trh spadá.

Poplatek za služby vybírá městská část Brno-střed a slouží k úhradě nezbytných nákladů spojených s prodejem. Jedná se o administrativní, technické a organizační zajištění provozu trhu, hygienické zázemí, propagaci a podobně. I loni jej Rada městské části Brno-střed odpustila všem prodávajícím od 1. července až do konce sezóny.

V průběhu letošní sezóny na trhu prodává 37 prodejců-zemědělců, což je o tři více než v loňském roce. Počet prodejců-obchodníků se také zvýšil, a to z 20 na 21. Většina prodejců využívá několik prodejních stolů každý den a také plochu v jejich okolí. Během sezóny se mohou jednorázově nebo krátkodobě přidat také drobní pěstitelé s přebytky ze zahrádek, například květinami, bylinkami, jarní cibulkou, rybízem, angreštem, a podobně.

Každý prodejce na Zelném trhu dále hradí místní poplatek, který zůstává i nadále v platnosti. Je dán vyhláškou města Brna a nelze jej proto zrušit z úrovně městské části. Zemědělci platí 30 Kč/m2/den, obchodníci 80 Kč/m2/den, provozovatelé občerstvení pak 60 Kč/m2/den a v případě prodeje alkoholu 100 Kč/m2/den.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...