Sezóna 2021 na Zelném trhu by už mohla začít

Brno, 9. ledna 2021 – I když tomu počasí nenapovídá a epidemiologická situace nepřeje, sezóna prodeje na Zelném trhu byla zahájena 1. ledna a pro letošní rok potrvá minimálně do 8. listopadu. Známí jsou také prodejci, kteří letos budou na trhu prodávat. V průběhu sezóny bude na trhu prodávat 37 prodejců-zemědělců, tedy o tři více než v loňském roce. Počet prodejců-obchodníků se také zvýšil, a to z 20 na 21. Celkově tedy letos přibude pět nových dlouhodobých prodejců.

zelnak cerstva zelenina

„Všech 58 prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu o prodeji na Zelném trhu, navíc je během sezóny doplní i ti krátkodobí, kteří na trh přicházejí pouze v určitý čas a s konkrétními výpěstky. Bývají to drobní pěstitelé, kteří nabízejí přebytky ze svých zahrádek, například květiny, bylinky, jarní cibulku nebo třeba ředkvičky, kedlubny a další. I drobní pěstitelé na trh patří a i oni dotváří neopakovatelnou atmosféru Zelného trhu,“ upřesnila Ludmila Oulehlová, radní Brno-střed, do jejíž gesce správa trhu spadá. 

Kromě tradičního zboží a tradičních zemědělců a obchodníků, které v průběhu celého roku návštěvníci na Zelném trhu najdou, se ke stálému prodeji přihlásila například společnost Asparagus Moravia s.r.o., která už v minulém roce nárazově nabízela chřest vypěstovaný na Moravě, a Český supermarket, s. r. o., jehož marmelády a džemy už zákazníci mohli loni také ochutnat. Po několikaleté pauze se vrací zemědělec Oldřich Jakš s nabídkou jahod, meruněk, rajčat, paprik, česneku a dalšího ovoce a zeleniny, který se pro svůj návrat mezi stálé prodejce rozhodl poté, co loni nabízel své výpěstky v rámci nárazového prodeje.

„Kapacita tržiště činí 130 prodejních míst, tedy prodejních stolů. Každý z prodejců si zabírá dva, tři i více prodejních míst podle potřeby. Každý však během roku prodává v různém časovém období, podle toho, zda se zaměřuje na rané produkty, letní ovoce nebo například podzimní plodiny, jako třeba brambory, cibuli, dýně a podobně. Proto je nabídka na Zelné trhu každý den jiná a přitom stále pestrá,“ doplnila Ludmila Oulehlová.

Vzhledem k vyhlášenému pátému stupni epidemiologických opatření bohužel není možné Zelný trh nyní otevřít. Do provozu bude moct být uveden při opatřeních ve čtvrtém stupni, který pro prodej na venkovních trzích stanovuje přesné podmínky. Obsazené je pouze každé druhé stanoviště pro stánek, mezi stánky musí být rozestup minimálně 4 metry, v prodeji jsou pouze potraviny s výjimkou alkoholu, zakázaný je prodej občerstvení a alkoholu ke konzumaci na místě, omezený je také počet zákazníků na jednoho na 15 m2. Nutností jsou jednorázové rukavice a dezinfekce u každého stánku a zajištění trvalého dohledu nad dodržováním opatření. Zakázáno je také umístění stolů a míst k sezení.

Na stránkách trhynazelnaku.cz jsou k dispozici medailonky všech prodejců a v průběhu sezóny také další potřebné informace, například termíny akcí pro veřejnost. Tržiště na Zelném trhu provozuje městská část Brno-střed.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...