Masarykova univerzita zpřístupnila studentům tisíce knih online

Brno, 24. března 2020 - Opatření zamezující šíření koronaviru dopadla mimo jiné na vysokoškolské studenty, především na ty, kteří aktuálně dokončují závěrečné práce, protože nemají fyzický přístup do knihoven. Masarykova univerzita jim od středy také díky podpoře partnerů zpřístupnila tisíce knih online, takže se k nim dostanou pohodlně z domova, a mohou tak pokračovat v práci.

knihy online

V přístupu k publikacím by studentům měla nejvíc pomoct takzvaná e-prezenčka dostupná na odkazu https://it.muni.cz/knihovny-samostudium, tedy online vypůjčení 15 tisíc nejžádanějších knih, které univerzita v minulosti fyzicky zakoupila a naskenovala. Standardně smějí vysokoškoláci s těmito skeny pracovat jen v knihovnách na zabezpečených počítačích.

„Díky dohodě s Národní knihovnou České republiky a kolektivním správcem autorských práv Dilia je nyní ale možné poskytnout studentům knihy také vzdáleně prostřednictvím našich systémů pro samostudium a elektronické informační zdroje. Jednotlivé materiály jsou zabezpečené tak, abychom eliminovali riziko jejich stažení nebo zkopírování,“ přiblížil Radim Polčák, prorektor MU pro legislativu, informační technologie a korporátní vztahy.

Zabezpečení bylo možné také díky víkendovému nasazení univerzitního výkonného cloudového prostředí, které umožnilo knihy rychle převést do formátu použitelného pro domácí použití. „Ze všech asi 15 tisíců knih bylo nutné odstranit vrstvu, která běžně umožňuje vyhledávání v dokumentu. Nově zůstal jen obrázek stránky, který je opatřen mimo jiné vodoznakem identifikujícím studenta, který ho zrovna používá,“ přiblížil zabezpečení dokumentů Miroslav Bartošek z Ústavu výpočetní techniky MU, který se o zpřístupnění knih studentům stará.

Další ulehčení studentům přinese krok Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) a vybraných nakladatelů, kteří se v nouzovém stavu rozhodli také podpořit vzdělávání. Zdarma totiž poskytli studentům přístup ke svým elektronickým publikacím prostřednictvím platformy on-line knihovny BOOKPORT. Uživatelé v něm najdou asi pět tisíc odborných knih a beletrie.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...