Technické muzeum opraví k výročí 150 let MHD vybrané historické tramvaje

Brno, 2. dubna 2019 - Technické muzeum Brno chce opravit vybrané historické tramvajové vozy k příležitosti 150 let od založení městské hromadné dopravy v Brně. Brněnští radní nyní doporučili zastupitelům schválit na opravu vozů dotaci ve výši 2,3 milionu korun. Díky tomu budou moci lidé při akcích Dopravního podniku města Brna v létě vidět, v jakých tramvajích jezdili po městě naši předci.

historicka tramvaj ilustracni

V roce 1869 zahájila v Brně provoz první koňská tramvaj. Brno se tak stalo prvním městem s veřejnou tramvajovou dopravou na území České republiky. Letos od této události uplyne 150 let a Technické muzeum v Brně ve spolupráci s DPMB, městem Brnem a dalšími institucemi budou při tom.

Zaměstnanci muzea ze své sbírky vybrali k oslavám převážně nejstarší dochovaná vozidla, vyrobená před rokem 1918, třeba dobře známou lokomotivu Caroline, vlečný tramvajový vůz z roku 1876, 1890, dvounápravový tramvajový vůz z roku 1899, motorový vůz č. 57 z roku 1913 a další. Jedná se celkem o 9 tramvajových vozů v rozpětí let 1876 až 1972. Jejich opravu dnes podpořili radní města Brna a doporučili zastupitelům schválit při jejich jednání smlouvu o poskytnutí dotace.

„150. výročí městské hromadné dopravy v Brně je samozřejmě velmi významná událost. Jsme rádi, že můžeme snahy muzea podpořit a lidé se tak budou moci prostřednictvím historických vozů přenést do minulosti Brna. Věřím, že to pro nás všechny bude hezký zážitek,“ uvedla primátorka města Markéta Vaňková.

Všechny provozované historické tramvaje musejí pro výjezd splnit požadavky stanovené zákonem o dráhách a navazujícími vyhláškami.

„To zahrnuje provedení revize, technické prohlídky a brzdové zkoušky. Zjištěné závady je navíc potřeba odstranit a tramvaje uzpůsobit tak, aby vyhovovaly požadavkům pro provoz na současné tramvajové dráze,“ vysvětlil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

V částce je zahrnutý i převoz tramvajových vozů z Líšně do vyhrazeného stání ve vozovně Medlánky. Převoz zajistí speciální podvalník pro přepravu kolejových vozidel. Brňané i návštěvníci Brna si tak budou moci v rámci jednotlivých akcí k výročí DPMB od 18. 5. do 31. 8. přímo v ulicích města Brna prohlédnout, v čem jezdili naši prarodičové a starší generace.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...