Uživatelé drog posbírali v Brně desítky pohozených stříkaček

Brno, 24. dubna 2018 – V Brně proběhla ojedinělá akce. V pátek 13. dubna uspořádali aktivní i bývalí uživatelé drog ve spolupráci se Společností Podané ruce sběr pohozených stříkaček. Během několika hodin se jim podařilo posbírat desítky použitých jehel i dalšího zdravotnického materiálu na veřejných místech, v parcích a ulicích města Brna. Tato akce navazuje na dlouhodobé aktivity skupiny Street support (Podpora ulice), která se věnuje aktivnímu a smysluplnému zapojení lidí se zkušeností s užíváním drog.

peer work po akci

Většinová společnost obvykle uživatele drog vnímá jako tvůrce problémů. Případně je chápe jako nemocné, kterým je třeba pomáhat nebo je vyléčit. Málokdy se o nich uvažuje jako o důležitých aktérech na poli drogové prevence, bez jejichž účasti nebude žádné řešení drogové problematiky úplné. Skupina Street support, pilotní projekt Společnosti Podané ruce, je založená na principu „peer work“ (vrstevnická práce), tedy na zapojení aktivních a angažovaných uživatelů drog.

Markéta Čtvrtečková, odborná spolupracovnice projektu Street support k tomu uvádí: „Koncept peer work se v praxi ukázal jako fungující spojení profesionálního přístupu k problematice drog a vhledu lidí se zkušenostmi s jejich užíváním. Proto se ho snažíme zavést i v České republice.”

Uživatelé drog pomáhají snižovat rizika
Podle informací Společnosti Podané ruce tzv. peer pracovníci pomáhají od počátku roku 2018 pravidelně se sběrem použitého injekčního materiálu na místech, kam se odborní pracovníci ani Policie nedostanou. Za poslední čtyři měsíce tito noví spolupracovníci z řad uživatelů posbírali přes 2000 použitých jehel nebo zprostředkovali kontakt s výměnným programem i lidem, kteří běžně v kontaktu s drogovými službami nejsou. Přispěli tím významně ke snížení rizik přenosu infekčních chorob mezi uživateli i ve zbytku společnosti.

„Nejčastěji kontroluju dětská hřiště a prostranství kolem škol. I když jsem sám bral, nesouhlasím s tím, aby uživatelé odhazovali použité jehly, a to hlavně na těchto místech. Chci ale také, aby se na nás lidé koukali jinak, že nejsme jenom na obtíž,“ vysvětluje jeden z peer pracovníků věnující se zejména sběru injekčního materiálu, který si říká Petr S.

Skupinu Street support podporuje město Brno a je také součástí mezinárodního projektu zaměřeného na inovace v sociální oblasti. Kromě sběru injekčního materiálu se v rámci projektu pravidelně uklízí v okolí kontaktního centra pro uživatele drog, vytvářejí se informační materiály pro ostatní uživatele drogových služeb a důraz je kladen také na zlepšení obrazu uživatelů drog ve společnosti. Do budoucna se chystá kampaň upozorňující na problematiku stigmatizace uživatelů nelegálních drog. Všechny tyto aktivity také vedou k utváření specializovaných sociálních služeb, které budou lépe odpovídat reálným potřebám jejich uživatelů.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...