Brno otevřelo dům pro sedm desítek lidí v extrémní sociální tísni

Brno, 29. října 2012 (MEDIAFAX) - Brno má od pondělí k dispozici Městské středisko krizové sociální pomoci pro osoby v extrémní sociální tísni. Vzniklo po rekonstrukci asi 90 let starého bytového čtyřpodlažního domu v Masné ulici. Přístřeší v něm najde až sedmdesát lidí.

Bezdomovec-vousaty

Přestavba činžáku stála 12,5 milionu korun, více než dvě třetiny z toho zaplatily dotace z Evropské unie. Zřízením azylového domova reaguje brněnský magistrát na růst počtu lidí v extrémní sociální tísni, která je spojená s absencí bydlení.

"Chceme rozšířit a zkvalitnit síť sociálních služeb. Pokoušíme se předejít kriminalitě a zlepšit začlenění mimořádně chudých lidí zpátky do společnosti," řekl primátor Roman Onderka (ČSSD). Otevření střediska podle něj přispěje i k minimalizaci zdravotních rizik u chudých.

Nový dům v Masné ulici zvýší v Brně kapacity bydlení pro sociálně slabé. Ve středisku vznikla i ordinace, aby bezdomovci, kteří nemají svého obvodního lékaře, dostali základní zdravotní péči. Najdou tam pomoc klienti odboru sociální péče brněnského magistrátu, lidé propuštění z vězení nebo školského zařízení nebo takoví, kteří ukončili léčbu chronických závislostí.

Počet lidí ohrožených sociálním vyloučením, kteří hledají zvláštní pomoc u sociálních kurátorů magistrátu, meziročně roste. "Proto jsou cílovou skupinou projektu právě tito lidé, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení," vysvětlil primátor.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...