V „céčku“ na BVV přistane největší světová putovní výstava kosmonautiky!

Brno, 16. dubna 2018 - Pokud patříte mezi milovníky vesmíru, v žádném případě si nesmíte nechat ujít jedinečnou velkolepou výstavu kosmonautiky s názvem Cosmos Discovery, která se od 1. května uskuteční v pavilonu C na brněnském výstavišti.

JVS Cosmos Discovery Mise Apoll 3

Na několika tisících metrech čtverečních návštěvníci poznají úplné počátky vývoje raket a kosmických lodí, první cesty do vesmíru i další zásadní milníky v jeho dobývání, ale také současnost a budoucnost kosmonautiky.

Výpravná expozice vznikla ve spolupráci s americkou NASA a muzeem Cosmosphere. Producentem výstavy je česká společnost JVS Group, která výstavu společně s odborníky sestavila.

Výstava Cosmos Discovery vypráví zábavnou formou kompletní historii výprav člověka do vesmíru. Jsou zde vystaveny unikátní exponáty, které v rámci výstavy poprvé opustily USA a Rusko. Výstava již tři roky sklízí úspěch v evropských metropolích a nyní se chystá na svoji českou premiéru.

„Jsme rádi, že můžeme výstavu konečně představit také v České republice. Celou expozici jsme sestavili ve spolupráci s americkou NASA a dalšími prestižními institucemi a odborníky. Výstavu neustále aktualizujeme, protože vývoj kosmonautiky jde velice rychle dopředu, takže návštěvníci v Brně najdou například i novinky o projektech Space X,“ sděluje k výstavě Květa Havelková, tisková mluvčí JVS Group.

cosmos discovery brno bvv

Mezi nejzásadnějšími exponáty, které návštěvnici uvidí a detailně prozkoumají, patří například originální tryska rakety Saturn V, která vynesla loď Apollo na Měsíc. Dále pak obrovský model zmiňovaného Saturnu V, část řídícího střediska v Houstonu a také originál ruské lodi Sojuz i podrobný model lodě Apollo. Pestrá je i přehlídka kosmických skafandrů. Velkou pozornost upoutají originální exponáty přímo z kosmických letů včetně těch přímo z Měsíce. Zcela novým exponátem připraveným pro Brno je průchozí model mezinárodní stanice MIR, ve kterém díky speciální instalaci návštěvník zažije pocity kosmonautů ve stavu beztíže. Dalším zajímavým exponátem je skutečný kámen z planety Mars.

„Mnoho exponátů díky této výstavě poprvé opustilo Spojené státy, aby se prezentovalo veřejnosti. Samozřejmě, že na výstavě najdou návštěvníci také exponáty pocházející ze Sovětského Svazu a dalších zemí. Celkem je na výstavě více než 200 exponátů a téměř žádný z těchto exponátů ještě nikdy nebyl na území Česka vystavován,“ doplňuje Haveková.

model sojuz cosmos discovery

Při vstupu na výstavu dostane každý návštěvník Space Card – Kartu kosmonauta se jménem a životním příběhem reálného kosmonauta, o jehož vesmírné misi se dozví další podrobnosti v prostorách expozice. Návštěvníci budou mít k dispozici také audioguide – zvukového průvodce, který jim poskytne mnoho dalších informací a zajímavostí k jednotlivým galeriím. Tento zvukový průvodce má i svoji dětskou variantu, ve které je hravou formou vše vysvětleno a popsáno. V interaktivním Cosmo Campu si malí i velcí návštěvníci vyzkouší náročný výcvik kosmonautů i nejmodernější 3D technologie.

„Nejedná se o typ výstavy, na které se jen díváte na vitríny s fotkami. Návštěvníky vezmeme do vesmíru. Uvidí v reálné velikosti americké měsíční vozidlo Lunar Rover i ruský Lunochod, prohlédnou si řídící centrum v Houstonu, které znají z filmů, nahlédnou do kokpitu raketoplánu i do lodě Sojuz,ve které dodnes létají posádky na ISS, projdou vesmírnou stanici nebo vyzkouší část výcviku astronautů a mnoho dalšího,“ doplňuje Havelková.

Vstupenky na výstavu lze koupit online nebo přímo na místě. Pořadatele návštěvníkům doporučují vstupenky zakoupit pomocí internetu a vyhnout se tak případným frontám. Celková doba návštěvy výstavy se odhaduje na zhruba dvě a půl hodiny. Výstava potrvá pouze do konce srpna. Více informací o výstavě a online prodeji vstupenek naleznete na webu www.cosmosdiscovery.cz

Foto: archív organizátorů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...