V Králově Poli rostou nové bytové domy z velkoformátových tvárnic

Brno, 19. května 2016 - V Brně začíná poptávka po nových bytech převyšovat nabídku, mimo jiné i kvůli problémům, na které developeři naráží v podobě zastaralého územního plánu města Brna. Lokalitou, kde se ale i přes útlum způsobený nejasnostmi okolo územního plánování intenzivně staví, je Královo Pole. Na bydlení se mění i zdejší brownfield v ulici U Červeného mlýna. Na jeho místě vzniká bytový dům Ponavia rezidence. Ten je mimochodem jediným rezidenčním projektem v Brně, který se staví z nových velkoformátových tvárnic.

Stavba Ponavia rezidence

V současné době už není po bývalém opuštěném a chátrajícím průmyslovém objektu ani památka a stavba bytového domu Ponavia už roste nad úroveň terénu. „Hotová je hrubá stavba garáží i sklepů a nyní vzniká nadzemní část, tedy jednotlivé byty a chodby. Zatím máme hotové 3. patro, čekají nás ještě další 3 podlaží," popisuje Alexej Veselý ze společnosti Trikaya, která projekt realizuje.

Stavba Ponavia rezidence

Projekt má plánovanou energetickou třídu A, které napomáhá i zvolený materiál – stavaři pracují s vápenopískovými cihlami (tvárnicemi). Tento materiál se ve světě vyrábí již od roku 1895. Ač v sousedním Německu je z tohoto materiálu postaveno cca 45 % všech staveb, v České republice je stále poměrně neznámý. Technologie je unikátní strojním zděním. Použitý materiál vyniká svými akustickými, statickými a akumulačními vlastnostmim a proto je používán při stavbě asi 50 % všech pasivních domů v Německu.

V Brně je nyní největší zájem o byty v novostavbách v Brně-středu, Slatině, Líšni, Bystrci a Králově Poli. Nejčastěji je poptávána dispozice bytů 2+kk.

I v Česku se tyto materiály začínají od roku 2006 prosazovat. Velkoformátové tvárnice jsou vyráběny pouze z vápna, písku a vody. Fungují jako dobrý zvukový izolant, jsou nehořlavé a snesou velké zatížení, takže nosné stěny mohou být štíhlejší a ušetřit tak 5–7 % obestavěného prostoru. „Materiál má velkou hustotu a přitom je tenký, slouží také jako regulátor letního tepla, protože má tendenci v největších vedrech část teploty odebrat," vysvětluje Veselý. Ponavia rezidence je jedním z největších projektů v Česku, který technologii velkoformátových tvárnic používá pro stavbu bytového domu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...