Podzimní Den architektury v Brně otevře běžně nepřístupné budovy

Brno, 2. srpna 2022 – Festival Den architektury letos od 30. září do 6. října láká opět na výpravy za architekturou známou i neznámou. Brněnská část programu upozorní nejen na mimořádné stavby či lokality, ale také mnohdy otevře diskusi nad možnostmi využití konkrétních míst či budov metropole.

michaela dvorakova bily dum brno m

Zájemci během festivalu mohou navštívit například Bílý dům či Navrátilovo sanatorium v Králově Poli, vybrané stavby Bohuslava Fuchse, dále pořadatelé zvou do Tržnice na Zelném trhu, nového bytového domu Hybešova nebo do Hrušovan u Brna na architekturu Adolfa Loose. Festival se v programu zaměří i na městkou zeleň a veřejný prostor a věnuje pozornost budoucnosti hned několika brněnských lokalit. Nebude chybět ani program pro děti.

Den architektury každoročně nabízí stovky zdarma přístupných akcí ve stovce měst a obcí po celé České republice i na Slovensku. Mottem dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” a program se tak z velké části zaměří na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představí zdárná řešení rekonstrukcí a revitalizací v různých měřítkách. Festival také připomene osobnost Josipa Plečnika a vzdá poctu české architektce Aleně Šrámkové.

Za architekturou známou i neznámou se mohou zájemci vydat pěšky, za běhu nebo na kole, ale i třeba na skatu, a to vždy s odborným výkladem. Pod tradičním názvem Hurá dovnitř! se otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov. Festival představuje jak současné zajímavé stavby, tak architekturu 20. století, a na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Program bude průběžně aktualizován na webu denarchitektury.cz.

brno zidovske vyklady

V rámci bohatého brněnského programu Dne architektury se veřejnosti otevře ikonický modernistický objekt tzv. Bílý dům, vystavěný v sedmdesátých letech jako Městský výbor KSČ a Dům politické výchovy, kde nyní sídlí poliklinika. Pořadatelé dále nabízejí mimořádnou příležitost navštívit kliniku plastické chirurgie z roku 1984, která se nachází na místě původního Navrátilova sanatoria v Králově Poli, prohlédnout si interiéry dnešní Střední zdravotnické školy a budovy internátu podle projektu architektů Bohuslava Fuchse a Josefa Poláška v Lipové ulici. Nechybí ani prohlídka okolím vily Tugendhat s odborným výkladem na téma architektonického prostoru. Festival zve i do funkcionalistického kostela sv. Augustina na Kraví Hoře, kde nedávno proběhla úprava liturgického prostoru pod autorstvím architektonického ateliéru RAW, který představí i svou novou realizaci – bytový dům na ulici Hybešova.

Tématem letošního ročníku Dne architektury jsou úspěšné rekonstrukce a revitalizace. Program tak představí rekonstrukci Tržnice na Zelném trhu, nízkoenergetickou administrativní budovou Otevřená zahrada, která vznikla zdařilou rekonstrukcí více než sto let starého domu či nově zrekonstruovanou budovu Uměleckoprůmyslového muzea. Program navazuje také na evropskou iniciativu Evropský rok zelenějších měst 2022, která si klade za cíl poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech. Další tematickou linkou brněnského programu je tedy městská zeleň. Program se zaměří na dlouho očekávanou revitalizaci parku na Moravském náměstí, nabídne procházku po nejvýznamnějších parcích v centru Brna nebo procházku po Černých polích, která představí význam zelených ploch pro urbanistický rozvoj města Brna v době jeho industriální expanze od konce 18. století.

michaela dvorakova brno trznice zelny trh

V rámci architektonických procházek se mohou účastníci dozvědět více nejen o minulosti metropole, ale i o její blízké budoucnosti. Program nabízí například procházku věnovanou minulé, současné i budoucí zástavbě kolem důležité lokality hlavního vlakového nádraží, nebo po budoucí nové čtvrti Trnitá. Další procházka povede po veřejném prostoru v centru Brna, jejímž cílem je upozornit na citlivé plánování města a ukázat, že i malé změny mohou mít velký dopad. Další cesty se Dnem architektury povedou po reprezentativních stavbách druhé poloviny 19. století v historickém jádru a na brněnské okružní třídě, po ukázkách husovické zástavby ze začátku 20. století s příklady hodnotné secesní architektury, po obchodních portálech realizovaných v meziválečném období židovskými architekty v centru města či po příkladech individuální poválečné rodinné výstavby v Masarykově čtvrti. Program nabídne i nevšední pohled vzhůru na fasády domů v centru Brna, které většina jeho obyvatel neprávem míjí a opomíjí. Nejen pěšky lze obdivovat architekturu. Festival zve i na oblíbenou cyklovyjížďku po tom nejlepším i nejhorším z brněnské architektury a urbanismu posledních 100 let, při které se zaměří na vilové čtvrti, sídliště, satelity i shopping park.

Se Dnem architektury se mohou zájemci vydat i na výlety do blízkého okolí. Jedna z cest povede do Hrušovan u Brna, kde je na programu prohlídka nádražní restaurace, tovární budovy a zejména vily ředitele cukerní rafinerie postavené podle návrhu Adolfa Loose. Druhým výletem bude cesta do blízkého Tišnova, kde proběhne procházka po nejvýznamnějších stavbách moderny a funkcionalismu, na nichž se autorsky podílely důležité osobnosti brněnské architektury.

V programu nechybí ani oblíbené workshopy pro děti nebo architektonické procházky určené pro rodiče s dětmi. Poprvé také pořadatelé zařazují do programu procházku v ukrajinštině, která představí zásadní architektonická díla v centru Brna.

Pořadatelem festivalů Den architektury a Film a architektura je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Foto: Michaela Dvořáková, 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události